Zelf een terrarium maken: Een mini-ecosysteem in een glazen pot

FFolkert 1 september 2023 22:12

Een terrarium, een mini-ecosysteem in een glazen pot, is een geweldige manier om wat groen in huis te brengen. Het is niet alleen een mooie decoratie, maar ook een leuke hobby. In dit artikel leer je stap voor stap hoe je zelf een terrarium kunt maken.

Benodigdheden voor een terrarium

Voordat je begint met het bouwen van je terrarium, zorg ervoor dat je de volgende materialen heeft:

 • Glazen pot of vaas
 • Potgrond specifiek voor terrariums
 • Actieve kool (ook bekend als geactiveerde kool)
 • Grind of kleine steentjes
 • Mos
 • Planten geschikt voor een terrarium

Stappen om een terrarium te maken

 1. Kies je glazen pot: Bij het kiezen van je glazen pot, zorg ervoor dat het groot genoeg is voor je planten om te groeien. Je kunt kiezen voor een gesloten of open terrarium afhankelijk van de planten die je kiest.

 2. Maak de glazen pot schoon: Voordat je begint, moet je de glazen pot grondig schoonmaken. Dit voorkomt de groei van schadelijke bacteriën.

 3. Voeg de lagen toe: Begin met een laag grind of kleine steentjes. Dit zorgt voor drainage. De volgende laag is de actieve kool, wat helpt om het water schoon te houden. Daarbovenop komt de potgrond, waar je planten in gaan groeien.

 4. Plant je planten: Maak een klein gat in de potgrond en plaats je planten. Zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben om te groeien.

 5. Voeg het mos toe: Bedek de grond met mos. Dit houdt de vochtigheid in het terrarium en geeft het een mooie afwerking.

 6. Verzorg je terrarium: Plaats je terrarium op een plek met voldoende, maar niet direct, licht. Water geven is niet vaak nodig, omdat het water in het terrarium recirculeert.

Tips voor het verzorgen van je terrarium

 • Vochtigheidsniveau: Houd het vochtigheidsniveau in de gaten. Te veel vocht kan schimmel veroorzaken, terwijl te weinig vocht de planten kan laten uitdrogen.

 • Licht: Zorg dat je terrarium voldoende indirect licht krijgt. Direct zonlicht kan je terrarium oververhitten.

 • Water: Geef je terrarium alleen water als het echt nodig is. Over het algemeen is eens per maand voldoende.

Met deze stappen en tips kun je een prachtig terrarium maken dat jarenlang meegaat. Het is een leuke en ontspannende hobby die je ook nog eens een mooi stuk groen in huis oplevert.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.