Zelf compost maken: een stap-voor-stap handleiding

HHerman 7 september 2023 23:56

Zelf compost maken is een geweldige manier om je tuinafval en keukenafval te recyclen, terwijl je ook hoogwaardige grond voor je planten creëert. Het composteerproces is vrij eenvoudig en kan worden gedaan met basismaterialen die je waarschijnlijk al in huis hebt. In deze stap-voor-stap handleiding leer je alles wat je moet weten over het maken van je eigen compost.

Wat heb je nodig?

Om te beginnen met composteren, heb je de volgende items nodig:

  • Een compostbak of -hoop
  • Groenafval (zoals groente- en fruitresten, koffiedik, grasresten)
  • Bruin afval (zoals bladeren, takken, karton)
  • Tuinieren handschoenen
  • Een schop of hark

Stap-voor-stap handleiding voor het maken van compost

1. Kies een geschikte plek voor je compostbak

Het eerste dat je moet doen, is een geschikte plek kiezen voor je compostbak of -hoop. Het moet een plek zijn die gemakkelijk toegankelijk is, maar ver genoeg van je huis om eventuele geuren te vermijden.

2. Begin met het toevoegen van groenafval

Begin met het toevoegen van groenafval aan je compostbak. Dit omvat dingen als groente- en fruitresten, koffiedik en grasresten. Groenafval is rijk aan stikstof, wat helpt om het composteerproces te versnellen.

3. Voeg bruin afval toe

Na het toevoegen van het groenafval, voeg je bruin afval toe. Dit omvat dingen als bladeren, takken en karton. Bruin afval is rijk aan koolstof, wat essentieel is voor het composteerproces.

4. Draai de compost regelmatig om

Om het composteerproces te versnellen en ervoor te zorgen dat je compost gelijkmatig wordt afgebroken, moet je de compost regelmatig omdraaien. Dit kan worden gedaan met een schop of hark.

5. Wacht tot de compost rijp is

Afhankelijk van de temperatuur en de soorten afval die je gebruikt, kan het enkele maanden duren voordat je compost volledig is afgebroken en klaar is voor gebruik.

Wat mag wel en niet in de compost?

Wel in de compost Niet in de compost
Groente- en fruitresten Vlees en vis
Koffiedik en theezakjes Zuivelproducten
Gras- en plantenresten Vet en olie
Bladeren en takken Ziek plantmateriaal
Karton en papier Kunststof en metaal

Het maken van je eigen compost kan in het begin misschien intimiderend lijken, maar met een beetje oefening zul je snel het proces onder de knie krijgen. En het beste van alles, je zult eindigen met een rijke, voedzame grond die je planten zullen liefhebben.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.