Zelf bloemen drogen: een gids

HHerman 9 november 2023 07:07

Heb jij ook een prachtige bos bloemen gekregen of staan er bloemen in je tuin die je graag wilt bewaren? Zelf bloemen drogen is de oplossing! In deze gids nemen we je stap voor stap mee door het proces, van het uitkiezen van de juiste bloemen tot verschillende droogtechnieken en hoe je de gedroogde bloemen kunt bewaren of gebruiken.

De juiste bloemen kiezen

Niet alle bloemen zijn even geschikt om te drogen. De beste bloemen om te drogen zijn degenen die hun kleur en vorm behouden. Denk aan rozen, lavendel, gipskruid en zonnebloemen. Bloemen met een hoog vochtgehalte, zoals tulpen of anjers, zijn minder geschikt.

Materialen die je nodig hebt

Voor het drogen van bloemen heb je maar een paar dingen nodig:

  • Bloemen
  • Binddraad of touw
  • Schaar

Voor specifieke droogtechnieken kan je meer materialen nodig hebben, zoals silicagel of een bloemenpers.

Droogtechnieken voor bloemen

Er zijn verschillende manieren om bloemen te drogen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte technieken.

  • Aan de lucht drogen: Dit is de meest traditionele methode en werkt het beste voor bloemen die hun kleur en vorm goed behouden. Bind de stelen van de bloemen samen en hang ze ondersteboven op een donkere, droge plek.
  • In de oven drogen: Deze methode is sneller maar kan de kleur van de bloemen beïnvloeden. Plaats de bloemen op een bakplaat met bakpapier en droog ze in de oven op de laagste stand.
  • Met silicagel drogen: Silicagel absorbeert het vocht uit de bloemen en behoudt hun vorm en kleur het beste. Deze methode is ideaal voor delicate bloemen.
  • Met persen drogen: Door bloemen te persen worden ze plat, wat ze perfect maakt voor gebruik in kunst of ambachten.
Droogtechniek Voordeel Nadeel
Aan de lucht drogen Behoudt kleur en vorm Duurt lang
In de oven drogen Snel Kan kleur beïnvloeden
Met silicagel drogen Behoudt vorm en kleur het beste Vergt meer materialen
Met persen drogen Maakt bloemen plat Niet geschikt voor alle bloemen

Gedroogde bloemen gebruiken en bewaren

Gedroogde bloemen kunnen op veel manieren gebruikt worden, van decoratie tot kunst en ambachten. Ze kunnen ook bewaard worden in een droge, donkere plek om hun kleur te behouden. Zorg er altijd voor dat ze volledig droog zijn voordat je ze bewaart om schimmel te voorkomen.

Zelf bloemen drogen is een leuke en creatieve manier om mooie bloemen te bewaren en te gebruiken. Met deze gids heb je alles wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.