Werken met schaduw: Planten die gedijen zonder zon

HHerman 10 september 2023 12:21

Werken met schaduw kan in het begin intimiderend lijken, vooral als je net begint met tuinieren. Maar maak je geen zorgen, er zijn talloze planten die gedijen zonder zon, of je nu binnen of buiten tuiniert. Laten we enkele van de beste schaduwminnende planten ontdekken en leren hoe we voor ze kunnen zorgen.

Beste schaduwplanten voor de tuin

Het kiezen van de juiste planten voor je schaduwtuin kan het verschil maken tussen een bloeiende, groene oase en een tuin die worstelt om te groeien. Hier zijn enkele van de beste schaduwplanten voor de tuin:

  1. Hosta: Deze planten zijn schaduwminnend en hebben mooie, grote bladeren. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren.
  2. Varens: Varens zijn een aantal van de oudste planten ter wereld en ze gedijen goed in de schaduw. Ze zijn perfect voor het toevoegen van textuur aan je tuin.
  3. Astilbe: Deze planten bieden mooie, kleurrijke bloemen die gedijen in de schaduw en voegen een vleugje kleur toe aan elke tuin.

Binnenplanten die weinig zonlicht nodig hebben

Ook als je binnen tuiniert, zijn er veel planten die weinig zonlicht nodig hebben. Hier zijn enkele favorieten:

  1. Sansevieria: Ook wel bekend als de 'snake plant', deze plant heeft weinig licht nodig en is zeer onderhoudsarm.
  2. Pothos: Deze plant is snelgroeiend en kan overleven met weinig licht. Het is ook een goede luchtzuiveraar.
  3. Calathea: Dit is een grote groep planten met prachtige bladeren. Ze houden van de schaduw en hebben ook een hoge luchtvochtigheid nodig.

Hier is een handige tabel die de verzorgingseisen voor deze planten samenvat:

Plant Lichtbehoefte Waterbehoefte Luchtvochtigheid
Hosta Schaduw Gemiddeld Laag
Varen Schaduw Hoog Hoog
Astilbe Schaduw Gemiddeld Gemiddeld
Sansevieria Laag Laag Laag
Pothos Laag Gemiddeld Gemiddeld
Calathea Schaduw Hoog Hoog

Het kweken van planten in de schaduw kan een unieke uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en de juiste planten, kan het een lonende ervaring zijn. Dus experimenteer met verschillende soorten schaduwplanten en kijk welke het beste werken in jouw specifieke situatie. Het allerbelangrijkste is om te genieten van het proces en te leren van elke ervaring.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.