Welke planten zijn giftig voor huisdieren? Een overzicht

FFolkert 25 september 2023 07:26

Voor veel mensen zijn zowel planten als huisdieren een bron van vreugde en comfort. Helaas gaan deze twee niet altijd goed samen. Sommige planten kunnen namelijk giftig zijn voor huisdieren zoals honden en katten. In dit overzicht kom je te weten welke planten je beter kunt vermijden als je huisdieren hebt.

Giftige planten voor huisdieren

Hier is een lijst van enkele planten die giftig zijn voor huisdieren. Let op, dit is geen uitputtende lijst. Het is altijd een goed idee om te controleren of een plant veilig is voor je huisdier voordat je deze in huis haalt.

Plant Giftig voor honden Giftig voor katten
Lelies Ja Ja
Azalea Ja Ja
Dieffenbachia Ja Ja
Philodendron Ja Ja

Symptomen van plantvergiftiging bij huisdieren

Als je huisdier een giftige plant heeft gegeten, kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Braken
  • Diarree
  • Verlies van eetlust
  • Overmatig kwijlen
  • Moeilijk ademhalen

Wat te doen als je huisdier een giftige plant heeft gegeten

Als je vermoedt dat je huisdier een giftige plant heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Het is ook handig om een foto of een deel van de plant mee te nemen, zodat de dierenarts kan bepalen welke stappen moeten worden genomen.

Hoe voorkom je dat je huisdier giftige planten eet

Het is belangrijk om te voorkomen dat je huisdier toegang heeft tot giftige planten. Zorg ervoor dat alle planten buiten het bereik van je huisdier staan. Je kunt ook overwegen om niet-giftige planten in huis te nemen.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle planten giftig zijn voor alle huisdieren. Sommige planten zijn bijvoorbeeld giftig voor honden, maar niet voor katten, en vice versa. Daarom is het belangrijk om te weten welke planten veilig zijn voor jouw specifieke huisdier.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.