Welke planten trekken vlinders aan? Top 10 keuzes

FFolkert 19 augustus 2023 15:16

Benieuwd welke planten vlinders aantrekken? Je bent niet de enige! Vlinders zijn niet alleen wonderschoon om te zien, ze spelen ook een cruciale rol in het bestuiven van bloemen. Door de juiste planten in je tuin te plaatsen, kun je een eigen vlinderoase creëren. Hier zijn onze top 10 keuzes voor vlindervriendelijke planten.

Top 10 planten die vlinders aantrekken

  1. Vlinderstruik (Buddleja davidii) - Met zijn zoete geur en nectarrijke bloemen is de vlinderstruik een absolute favoriet onder vlinders.

  2. Zonnehoed (Echinacea purpurea) - Deze plant met grote, opvallende bloemen is vooral populair bij dagvlinders.

  3. Lavendel (Lavandula) - Lavendel trekt met zijn geurige bloemen veel vlinders aan, vooral de kleine vuurvlinder en het icarusblauwtje zijn er dol op.

  4. IJzerhard (Verbena) - Met zijn lange bloeiperiode en felgekleurde bloemen trekt ijzerhard veel vlinders aan.

  5. Duizendblad (Achillea millefolium) - Deze plant met kleine bloemschermen is aantrekkelijk voor veel verschillende soorten vlinders.

  6. Koninginnenkruid (Eupatorium) - De grote, roze bloemen van het koninginnenkruid zijn onweerstaanbaar voor vlinders.

  7. Klimop (Hedera helix) - In de late herfst, als de meeste andere planten zijn uitgebloeid, biedt de klimop met zijn bloemen een belangrijke voedselbron voor vlinders.

  8. Sedum (Sedum spectabile) - De dikke, vlezige bladeren en grote bloemschermen van sedum zijn vooral aantrekkelijk voor dagvlinders.

  9. Hemelsleutel (Sedum spectabile) - Net als sedum trekt ook de hemelsleutel met zijn grote bloemschermen veel dagvlinders aan.

  10. Distel (Cirsium vulgare) - Hoewel distels vaak als onkruid worden beschouwd, zijn ze met hun nectarrijke bloemen zeer aantrekkelijk voor vlinders.

Door deze planten in je tuin te plaatsen, kun je vlinders aantrekken en bijdragen aan de biodiversiteit in je omgeving. Maar vergeet niet: naast de juiste planten, is het ook belangrijk om een vlindervriendelijke omgeving te creëren. Zorg voor voldoende beschutting, zonlicht en vochtige plekken waar vlinders kunnen drinken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.