Welke planten overleven in de schaduw? Onze top 5

FFolkert 31 december 2023 07:06

Zit je met een schaduwrijke tuin of een donkere hoek in je huis en vraag je je af welke planten daar goed zouden groeien? Geen zorgen, er bestaan tal van planten die dol zijn op de schaduw! In dit artikel ontdek je onze top 5 van planten die het goed doen in de schaduw, zowel binnen als buiten.

1. De varen

De varen is een echte schaduwminnaar en kan zowel binnen als buiten overleven. Deze plant heeft een hoge luchtvochtigheid nodig, dus als je hem binnen zet, zorg dan voor voldoende water.

2. De hartlelie

De hartlelie, ook wel bekend als hosta, is een perfecte plant voor de schaduwrijke tuin. Ze hebben prachtige, brede bladeren en in de zomer groeien er mooie bloemen uit.

3. Het lelietje-van-dalen

Het lelietje-van-dalen is een sterke plant die het goed doet in de schaduw. Ze hebben prachtige, witte bloemen met een heerlijke geur.

4. De aspidistra

De aspidistra, ook wel bekend als de 'cast-iron' plant, is een ideale kamerplant voor donkere hoeken. Hij kan overleven met weinig licht en heeft weinig verzorging nodig.

5. De ZZ-plant

De ZZ-plant is een populaire kamerplant die goed groeit in de schaduw. Hij heeft weinig water nodig en is daardoor makkelijk te verzorgen.

Hieronder een handig overzicht van deze planten en hun verzorgingstips:

Plant Binnen/Buiten Verzorgingstips
Varen Binnen & Buiten Veel water en hoge luchtvochtigheid
Hartlelie Buiten Voldoende water, vooral in droge perioden
Lelietje-van-dalen Buiten Regelmatig water geven
Aspidistra Binnen Weinig licht en weinig verzorging nodig
ZZ-plant Binnen Weinig water nodig

Dus ook als je weinig licht in je huis of tuin hebt, zijn er tal van planten die je kunt laten groeien. Vergeet niet dat elke plant nog steeds een zekere hoeveelheid licht nodig heeft om te kunnen groeien, dus geen enkele plant kan volledig zonder licht. Daarom is het belangrijk om je planten genoeg indirect licht te geven en ze af en toe te draaien zodat alle delen van de plant licht krijgen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.