Welke groenten zaai je in de herfst? Onze top 5 keuzes

FFolkert 2 januari 2024 07:06

De herfst is een geweldige tijd om groenten te zaaien, zowel voor de oogst in de late herfst als voor de vroege oogst in de lente. Hier zijn onze top 5 herfstgroenten die je in je moestuin kunt zaaien.

1. Boerenkool

Boerenkool is een van de meest betrouwbare herfstgroenten. Het is uitzonderlijk bestand tegen kou en levert zelfs in de winter nog een oogst op.

Boerenkool Zaaitijd Oogsttijd Tips
Herfst Augustus - Oktober Oktober - December Kan overleven in de winter, oogsten na eerste vorst zorgt voor zoetere smaak

2. Veldsla

Veldsla, ook bekend als maïssla, is een heerlijke sla-optie voor de herfst. Het verdraagt koude temperaturen en kan zelfs onder een laag sneeuw overleven.

3. Radijs

De scherpe smaak van radijs is een geweldige aanvulling op elke herfstsalade. Ze kiemen snel en kunnen worden geoogst voordat de winter echt begint.

4. Winterwortelen

Winterwortelen zijn steviger en zoeter dan hun zomerse tegenhangers. Ze kunnen in de grond blijven tot je klaar bent om ze te oogsten, vaak tot ver in de winter.

5. Pastinaak

Tot slot, pastinaak. Deze wortelgroente heeft een zoete, nootachtige smaak en wordt nog beter na de eerste vorst. Het is een klassieke herfstgroente en is perfect voor soepen en stoofschotels.

Zaai tips voor het herfstseizoen:

  1. De meeste herfstgroenten kunnen beter omgaan met kou dan zomergroenten, maar ze hebben nog steeds bescherming nodig tegen zware vorst. Overweeg het gebruik van een koude bak of een andere vorm van vorstbescherming.

  2. Zorg voor voldoende ruimte tussen je planten. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie, wat kan helpen ziektes op afstand te houden.

  3. Vergeet niet te bemesten! Veel herfstgroenten zijn zware voeders en zullen profiteren van een rijke, goed bemeste grond.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.