Water geven in de zomer: Hoeveel en hoe vaak?

HHerman 15 januari 2024 07:06

De zomer is een prachtig seizoen vol zonneschijn en groei. Maar voor veel planten kan dit ook een uitdagende tijd zijn, vooral als het gaat om water geven. In dit artikel geven we je een handige gids voor het water geven van je planten in de zomer, zowel binnen als buiten.

Hoeveel water geven in de zomer

Hoeveel water je geeft, hangt af van het type plant, de grootte van de plant, de soort potgrond en de temperatuur. Over het algemeen hebben planten in de zomer meer water nodig omdat de grond sneller opdroogt door de warmte en wind.

Het is echter belangrijk om overbewatering te voorkomen. Dit kan leiden tot wortelrot en andere ziekten. Een goede vuistregel is om de grond tot ongeveer 2 cm diep te laten uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. Je kunt dit controleren door je vinger in de grond te steken of door een grondvochtmeter te gebruiken.

Hoe vaak planten water geven

Hoe vaak je water geeft, hangt ook af van verschillende factoren. In het algemeen is het beter om minder vaak maar grondig water te geven. Dit stimuleert de plant om diepere wortels te vormen, wat ze helpt om beter bestand te zijn tegen droogte.

Over het algemeen moet je in de zomer minstens een keer per week grondig water geven. Maar let op de tekenen van waterstress bij je planten, zoals verwelkende bladeren, en pas je watergift aan als dat nodig is.

Beste tijdstip om water te geven

Het beste tijdstip om water te geven is vroeg in de ochtend of laat in de avond, wanneer de zon niet zo sterk is. Dit voorkomt dat het water snel verdampt vóór de planten het kunnen opnemen.

Tips voor water geven in de zomer

Hier zijn enkele tips om je planten gezond te houden tijdens de zomermaanden:

  • Gebruik een gieter met een lange tuit om het water direct bij de wortels van de plant te krijgen, in plaats van op de bladeren.
  • Gebruik een mulchlaag om het vocht in de grond te helpen behouden.
  • Als je potten of containers gebruikt, zorg er dan voor dat ze goede afvoergaten hebben om overtollig water af te voeren.

Waterbehoefte van verschillende planten

Different plants have different water needs. Here's a rough guide to how much water some common plants need during the summer:

Plant Waterbehoefte
Vetplanten Weinig water, grond laten uitdrogen tussen de gietbeurten
Bloemen Gemiddelde waterbehoefte, grond vochtig houden
Groenten Hoge waterbehoefte, grond goed vochtig houden
Fruitbomen Hoge waterbehoefte, grond goed vochtig houden
Kruiden Gemiddelde tot hoge waterbehoefte, afhankelijk van het type kruid
Struiken Gemiddelde waterbehoefte, grond vochtig houden

Let erop dat dit een ruwe gids is en dat de specifieke waterbehoefte van een plant kan variëren afhankelijk van de soort en de omstandigheden.

Laat de zomer je niet afschrikken van het kweken van prachtige planten. Met een beetje kennis en zorg kunnen je planten zelfs in de heetste maanden van het jaar floreren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.