Tuinieren in de winter: Wat te doen

HHerman 29 januari 2024 07:06

Wanneer de winter aanbreekt, betekent dit niet dat het tuinieren stopt. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen om je tuin en planten gezond en sterk te houden, ook tijdens de koudste maanden van het jaar. Hieronder vind je een aantal taken en tips voor tuinieren in de winter.

Planten verzorgen in de winter

Het is belangrijk om je planten goed te verzorgen tijdens de winter. Dit omvat onder andere het beschermen van je planten tegen vorst, het snoeien van bomen en struiken en het verzorgen van winterharde planten. Hier zijn een paar tips:

  • Vorstbescherming voor planten: Bedek kwetsbare planten met een ademend materiaal zoals jute of een speciale plantenhoes. Vermijd plastic, dit kan vocht vasthouden en schimmel veroorzaken.
  • Bomen snoeien in de winter: De meeste bomen kunnen het beste gesnoeid worden als ze in rust zijn, wat meestal in de winter is. Hierbij gaat het onder andere om fruitbomen en sommige sierbomen.
  • Verzorging van winterharde planten: Veel planten kunnen de winter overleven als ze goed verzorgd worden. Zorg ervoor dat ze voldoende water krijgen, vooral bij droog winterweer.

Winterklaar maken van de tuin

Hieronder een tabel met acties die je kunt ondernemen om je tuin winterklaar te maken:

Actie Beschrijving
Gras maaien Maai je gras voor de laatste keer in het najaar. Niet te kort, zo'n 4 cm is ideaal.
Bladeren verwijderen Verwijder gevallen bladeren van het gras en de borders om te voorkomen dat er een 'natte deken' ontstaat.
Bloembollen planten Plant voorjaarsbloeiende bloembollen in de herfst.
Composthoop aanleggen Begin met een composthoop. Gooi hier al je tuinafval op, zoals bladeren en plantenresten.

Groenten kweken in de winter

Ook in de winter kun je groenten kweken in je moestuin. Denk aan winterharde groenten zoals boerenkool, prei, spruitjes en winterwortel. Zorg ervoor dat je deze groenten goed beschermt tegen strenge vorst.

Tuinieren in de winter kan net zo leuk en bevredigend zijn als in de zomer. Hoewel de taken anders zijn, is er nog genoeg te doen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.