Top 10 meerjarige planten voor je tuin

FFolkert 7 augustus 2023 07:02

Als je je tuin vol kleur en leven wilt hebben, zijn er weinig betere keuzes dan meerjarige planten. Deze hardwerkende schoonheden blijven jaar na jaar terugkomen, wat zorgt voor een betrouwbare bron van kleur en textuur. Hoewel er honderden - zo niet duizenden - soorten meerjarige planten zijn om uit te kiezen, zijn hier de top 10 meerjarige planten voor je tuin.

1. Pioenrozen (Paeonia)

Pioenrozen zijn een klassieke keuze voor elke tuin. Ze zijn winterhard, bloeien een leven lang en bieden een schitterende reeks kleuren van puur wit tot diep rood.

2. Lavendel (Lavandula)

Lavendel is geurig, aantrekkelijk voor bijen en vlinders, en draagt bij aan een rustgevende sfeer in je tuin. Het is ook bijzonder droogtebestendig, waardoor het perfect is voor zonnige tuinen.

3. Hosta

Hosta's zijn een uitstekende keuze voor schaduwrijke tuinen. Ze hebben prachtige, grote bladeren die variëren in kleur van lichtgroen tot diepblauw.

4. Helleborus (Helleborus)

Helleborus, ook bekend als kerstroos, is een winterbloeiende plant die kleur brengt in de donkere maanden. Het is ook een van de weinige meerjarige planten die onder bomen goed groeien.

5. Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)

Rozemarijn is niet alleen een heerlijk kruid voor in de keuken, maar ook een prachtige meerjarige plant. Het heeft kleine, blauwe bloemen en aromatische bladeren.

6. Margriet (Leucanthemum)

Margrieten zijn een typische tuinplant die gemakkelijk te kweken en te verzorgen is. Ze bloeien in de zomer met vrolijke, witte bloemen met een geel hart.

7. Salvia

Salvia, of salie, is een zeer diverse plantenfamilie met een breed scala aan bloemkleuren. Ze zijn droogtebestendig en aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

8. Echinacea (Echinacea purpurea)

Echinacea, ook bekend als rode zonnehoed, is een inheemse plant die bekend staat om zijn mooie, roze bloemen en zijn geneeskrachtige eigenschappen.

9. Geranium (Pelargonium)

Geraniums zijn een populaire keuze voor potten en borders. Ze komen in een groot aantal kleuren en vormen, en sommige soorten hebben zelfs geurende bladeren.

10. Clematis

Clematis is een klimplant die perfect is voor het versieren van muren en pergola's. Het heeft grote, aantrekkelijke bloemen en groeit snel.

Hier is een snelle tabel met deze top 10 planten, hun bloeitijd, kleur en ideale groeiomstandigheden:

Plant Bloeitijd Kleur Ideale groeiomstandigheden
Pioenrozen Late lente - Vroege zomer Wit, roze, rood Zon, vruchtbare grond
Lavendel Zomer Paars Zon, goed gedraineerde grond
Hosta Zomer Groen, blauw Schaduw, vochtige grond
Helleborus Winter Wit, groen, roze Schaduw, rijke grond
Rozemarijn Lente, zomer Blauw Zon, goed gedraineerde grond
Margriet Zomer Wit, geel Zon, vruchtbare grond
Salvia Zomer Blauw, paars, rood, wit Zon, goed gedraineerde grond
Echinacea Zomer Roze Zon, droge tot gemiddeld vochtige grond
Geranium Lente - Herfst Rood, roze, wit, paars Zon tot halfschaduw, vruchtbare grond
Clematis Lente - Herfst Paars, blauw, roze, wit Zon tot halfschaduw, rijke grond

Zoals je kunt zien, zijn er meerjarige planten voor elke situatie en voorkeur. Of je nu een zonnige, droge tuin hebt, een schaduwrijke, natte tuin, of iets daartussenin, er is een meerjarige plant die perfect is voor jouw ruimte.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.