Snoeien in de winter: Welke planten en hoe?

FFolkert 27 december 2023 07:06

Het is weer die tijd van het jaar waarin de bladeren vallen en de tuin voorbereid moet worden op de winter. Maar weet jij welke planten je moet snoeien in de winter en hoe je dit moet doen? In dit artikel geven we je een handige gids voor het snoeien van je planten in de winter. We geven je tips en adviezen, maar ook een lijst met de planten die je het beste in deze koude maanden kunt snoeien.

Planten die je in de winter kunt snoeien

Er zijn verschillende planten die je in de winter kunt snoeien. Hier is een overzicht:

  • Rozen: In het algemeen kunnen rozen het beste worden gesnoeid in de late winter. Met snoeien in de winter zal de plant in het voorjaar sterker en gezonder terugkomen.
  • Bomen: Vele bomen kunnen in de winter gesnoeid worden. Het is gemakkelijker om de structuur van de boom te zien zonder bladeren. Bovendien is er geen sapstroom in de winter, waardoor de boom minder stress ervaart van de snoei.
  • Struiken: Struiken zoals de vlinderstruik en de lavendel kunnen het beste in het vroege voorjaar gesnoeid worden, maar struiken zoals hortensia's en rododendrons juist in de winter.
  • Kamerplanten: Ook kamerplanten hebben af en toe een snoeibeurt nodig. De winter is een goede tijd om dit te doen.

Hoe te snoeien in de winter

Het snoeien van je planten in de winter is niet zo verschillend van snoeien in andere seizoenen. Hier zijn enkele tips:

  • Gebruik scherpe gereedschappen: Dit maakt het snoeien gemakkelijker en voorkomt schade aan de plant.
  • Snoei niet bij vorst: Het is beter om te wachten tot een vorstvrije dag. Vorst kan de vers gesnoeide delen van de plant beschadigen.
  • Snoei niet te veel: Het is belangrijk om niet te veel van de plant af te snoeien. Het beste is om ongeveer een derde van de plant te snoeien.
  • Snoei op het juiste moment: Voor de meeste planten is het beste moment om te snoeien net voor de nieuwe groei in het voorjaar begint.

Het snoeien van je planten in de winter is een belangrijk onderdeel van de tuinverzorging. Hopelijk helpt deze gids je om je tuin winterklaar te maken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.