Planten verpotten: Wanneer en hoe doe je dat?

FFolkert 13 september 2023 18:52

Verpotten, we hebben er allemaal mee te maken als we planten in huis of tuin hebben. Maar wanneer en hoe doe je dat precies? In dit artikel geven we je een duidelijk overzicht en handige tips.

Wanneer planten verpotten?

Hoewel het verpotten van planten op elk moment van het jaar kan worden gedaan, is het voorjaar de beste tijd om dit te doen. Tijdens deze periode komen planten uit hun winterrust en beginnen ze nieuwe wortels en bladeren te vormen. Verpotten in het voorjaar maakt het voor planten gemakkelijker om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving.

Daarnaast kun je zien dat een plant verpot moet worden als hij uit zijn pot begint te groeien, als de grond erg droog is of als de plant niet goed groeit.

Hoe planten verpotten?

Verpotten is niet ingewikkeld, maar het is belangrijk om het juist te doen om te zorgen dat je planten gezond blijven. Volg deze eenvoudige stappen:

  1. Voorbereiding: Zorg dat je het volgende bij de hand hebt: een nieuwe pot, potgrond, handschoenen en een schepje. De nieuwe pot moet iets groter zijn dan de huidige pot.

  2. Verplaats de plant: Verwijder de plant voorzichtig uit zijn huidige pot. Dit doe je het beste door de pot op zijn zij te leggen en zachtjes te kloppen tot de plant loskomt.

  3. Inspecteer de wortels: Kijk of de wortels gezond zijn. Verwijder dode of zieke wortels.

  4. Plaats de plant in de nieuwe pot: Voeg wat potgrond toe aan de nieuwe pot. Plaats de plant in het midden en vul de rest van de pot met potgrond.

  5. Water geven: Geef de plant voldoende water nadat je hem hebt verpot.

Verzorging na het verpotten

Na het verpotten is het belangrijk om de plant goed te verzorgen. Houd de volgende tips in gedachten:

  • Geef de plant na het verpotten water, maar doe dit met mate. Te veel water kan wortelrot veroorzaken.

  • Zet de plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

  • Het is normaal dat de plant na het verpotten wat stress ervaart. Geef de plant tijd om te acclimatiseren.

Het verpotten van planten is een essentieel onderdeel van de verzorging van je planten. Met deze tips en technieken kun je ervoor zorgen dat je planten gezond en gelukkig blijven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.