Planten en hun invloed op de luchtkwaliteit in huis

HHerman 20 september 2023 21:32

We brengen een groot deel van onze tijd binnenshuis door. Het is dan ook belangrijk om aandacht te besteden aan de luchtkwaliteit in ons huis. Eén van de manieren om de luchtkwaliteit te verbeteren is door planten in huis te nemen. Maar welke invloed hebben planten precies op de luchtkwaliteit? En welke planten zijn het beste in het zuiveren van de lucht?

Invloed van planten op luchtkwaliteit

Planten hebben de unieke mogelijkheid om koolstofdioxide (CO2) om te zetten in zuurstof via fotosynthese. Maar dat is niet alles. Ze kunnen ook helpen om de lucht in huis te zuiveren door schadelijke stoffen te absorberen. Dit proces wordt fytoremediatie genoemd. Hierbij gebruiken planten hun wortels, bladoppervlak en bijbehorende micro-organismen om stoffen zoals benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen uit de lucht te verwijderen.

Beste planten voor luchtkwaliteit

Niet alle planten hebben dezelfde luchtzuiverende capaciteiten. Hier zijn enkele planten die bijzonder goed zijn in het verbeteren van de luchtkwaliteit:

  1. Vrouwentong: Deze plant is zeer effectief in het verwijderen van benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen en stikstofdioxide uit de lucht.
  2. Areca palm: Deze palm helpt om de luchtvochtigheid te verhogen en verwijdert tevens benzeen en formaldehyde.
  3. Rubberplant: De rubberplant is goed in het absorberen van formaldehyde uit de lucht.
  4. Drakenbloedboom: Deze plant is effectief in het zuiveren van de lucht van benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen.

Planten en de lucht in huis

Naast het verbeteren van de luchtkwaliteit, kunnen planten ook bijdragen aan een aangenamer binnenklimaat door de luchtvochtigheid te verhogen. Dit kan helpen om droge huid, keel en ogen te voorkomen, vooral tijdens de wintermaanden wanneer de lucht binnenshuis vaak droger is.

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de luchtzuiverende capaciteiten van verschillende planten:

Plant Verwijdert Verhoogt luchtvochtigheid
Vrouwentong Benzeen, Formaldehyde, Trichloorethyleen, Stikstofdioxide Nee
Areca palm Benzeen, Formaldehyde Ja
Rubberplant Formaldehyde Nee
Drakenbloedboom Benzeen, Formaldehyde, Trichloorethyleen Nee

Planten kunnen dus een waardevolle bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit in huis. Maar het is ook belangrijk om te onthouden dat planten alleen niet voldoende zijn om de luchtkwaliteit aanzienlijk te verbeteren. Het is ook nodig om goed te ventileren, stof regelmatig te verwijderen en indien mogelijk luchtzuiveringsapparaten te gebruiken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.