Ontdek de schoonheid van nachtbloeiende planten

HHerman 27 januari 2024 07:06

Nachtbloeiende planten zijn een wonder van de natuur. Terwijl de meeste planten hun bloeiwijze tijdens de dag onthullen, kiezen sommige planten ervoor om 's nachts te schitteren en een uniek schouwspel te creëren in je tuin. In dit artikel gaan we dieper in op deze fascinerende planten en hoe je ze in je eigen tuin kunt kweken.

Soorten nachtbloeiende planten

Er zijn verschillende soorten nachtbloeiende planten, elk met hun unieke eigenschappen en verzorgingseisen. Hier zijn enkele van de meest populaire:

 1. Maagdenpalm (Vinca major): Deze plant is populair om zijn prachtige paarse bloemen die 's nachts opengaan. Hij is makkelijk te verzorgen en kan zowel binnen als buiten groeien.

 2. Maanbloem (Ipomoea alba): Bekend om zijn grote, witte bloemen die 's nachts bloeien en een heerlijke geur verspreiden.

 3. Avondbloem (Oenothera biennis): Deze plant wordt vaak aangetroffen in natuurlijke tuinen en weiden. De gele bloemen openen zich bij zonsondergang en blijven de hele nacht open.

 4. Nachtcactus (Epiphyllum oxypetalum): Deze cactus bloeit zelden, maar als hij dat doet, gebeurt het 's nachts. De bloemen zijn groot en zeer geurig.

 5. Tuingloxinia (Sinningia speciosa): Deze plant heeft prachtige, klokvormige bloemen die 's nachts openen. Ze kunnen in verschillende kleuren komen, waaronder wit, roze en paars.

Verzorging van nachtbloeiende planten

Nachtbloeiende planten hebben over het algemeen vergelijkbare verzorgingseisen als dagbloeiende planten. Ze hebben echter vaak een iets donkerdere omgeving nodig om hun bloeiwijzen te kunnen tonen. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van nachtbloeiende planten:

 • Licht: Hoewel ze 's nachts bloeien, hebben nachtbloeiende planten nog steeds licht nodig om te groeien. Zorg ervoor dat ze ten minste een paar uur per dag indirect zonlicht krijgen.

 • Water: Nachtbloeiende planten hebben meestal minder water nodig dan hun dagbloeiende tegenhangers. Het is echter nog steeds belangrijk om de grond vochtig te houden, vooral tijdens de bloeiperiode.

 • Bodem: De meeste nachtbloeiende planten geven de voorkeur aan een goed doorlatende grond. Dit helpt om te voorkomen dat de wortels te waterig worden, wat kan leiden tot wortelrot.

 • Temperatuur: Nachtbloeiende planten zijn over het algemeen vrij tolerant ten opzichte van temperatuurvariaties, maar ze doen het het beste in een mild klimaat.

Het kweken van nachtbloeiende planten vanuit zaden

Het kweken van nachtbloeiende planten vanuit zaden kan een leuke en lonende ervaring zijn. Hier is een eenvoudig stappenplan om je op weg te helpen:

 1. Koop zaden van de nachtbloeiende plant die je wilt kweken.

 2. Vul een pot met goed doorlatende grond en plant de zaden ongeveer 1 cm diep.

 3. Geef de grond water tot deze vochtig is, maar niet doorweekt.

 4. Zet de pot op een warme, heldere plek, maar niet in direct zonlicht.

 5. Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt.

 6. Wacht tot de zaden beginnen te ontkiemen. Dit kan een paar weken tot een paar maanden duren, afhankelijk van de soort.

 7. Als de planten groot genoeg zijn, kun je ze naar hun definitieve plek verplaatsen.

Met wat zorg en aandacht kun je genieten van de unieke schoonheid van nachtbloeiende planten in je eigen tuin. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, deze planten zijn een geweldige aanvulling op elke tuin.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.