Ontdek 7 van de meest ongebruikelijke fruitsoorten om thuis te kweken

FFolkert 22 november 2023 07:06

Ben je toe aan iets nieuws in je tuin of op je balkon? Overweeg dan eens om ongebruikelijke fruitsoorten te kweken. Er zijn talloze variëteiten beschikbaar die je waarschijnlijk nog nooit in de supermarkt hebt gezien! In dit artikel gaan we 7 van de meest ongebruikelijke fruitsoorten bespreken die je thuis kunt kweken.

1. Pitahaya (Drakenfruit)

De Pitahaya, beter bekend als drakenfruit, is een cactussoort die prachtige vruchten produceert. Deze vruchten hebben een helder roze kleur aan de buitenkant en een wit of rood vruchtvlees met kleine zwarte pitjes. Ze hebben een lichtzoete smaak en kunnen zowel vers gegeten worden als in smoothies of desserts worden verwerkt.

Het kweken van een Pitahaya kan enige tijd duren, maar de unieke vruchten en prachtige bloemen zijn het wachten meer dan waard. Ze hebben een warm klimaat nodig en voldoende ruimte om te groeien, maar kunnen ook in een pot binnenshuis worden gekweekt bij voldoende licht en warmte.

2. Pawpaw (Asimina triloba)

De Pawpaw is een inheemse vrucht uit Noord-Amerika en heeft een romige textuur met een smaak die doet denken aan een mix van banaan, mango en meloen. Ondanks dat ze niet algemeen bekend zijn, kunnen ze vrij gemakkelijk thuis worden gekweekt.

Pawpaw-bomen geven de voorkeur aan een rijke, goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Ze kunnen tot 6 meter hoog worden, maar er zijn ook compactere variëteiten beschikbaar die geschikt zijn voor kleinere tuinen of voor het kweken in potten.

3. Kakipruim (Diospyros kaki)

Ook wel de kakipruim genoemd, deze vrucht is populair in Azië maar nog niet wijdverbreid in Nederland. De vruchten zijn zoet en geleiachtig als ze volledig rijp zijn en kunnen rauw of gekookt worden gegeten.

Kakipruimen kunnen worden gekweekt in de volle grond of in potten en hebben een zonnige, beschutte standplaats nodig. Ze kunnen tot 15 meter hoog worden, dus zorg voor voldoende ruimte als je van plan bent een kakipruim te kweken.

4. Litchi (Litchi chinensis)

Litchi is een tropische vrucht die bekend staat om zijn zoete, geurige vruchtvlees. De vrucht heeft een harde, ruwe schil die gemakkelijk kan worden gepeld om het vruchtvlees eronder te onthullen.

Litchi-bomen hebben een warm, subtropisch klimaat nodig en moeten worden beschermd tegen vorst. Ze kunnen in de volle grond worden geplant, maar ook succesvol worden gekweekt in grote potten onder de juiste omstandigheden.

5. Kiwano (Cucumis metuliferus)

De kiwano, ook wel bekend als hoornmeloen of Afrikaanse komkommer, is een opvallende vrucht met een helder oranje, stekelige schil. De vruchten hebben een frisse, lichtzoete smaak en kunnen worden gebruikt in salades, desserts of gewoon rauw worden gegeten.

Kiwano's zijn gemakkelijk te kweken in een warm, zonnig klimaat. Ze zijn tolerant ten opzichte van droogte en kunnen in de meeste grondsoorten worden geplant, wat ze een uitstekende keuze maakt voor beginners.

6. Vingerlimoen (Citrus australasica)

Vingerlimoenen zijn kleine, langwerpige citrusvruchten die inheems zijn in Australië. Ze staan bekend om hun kaviaarachtige pulp, die kan variëren van roze tot groen en een sterke limoensmaak heeft.

Vingerlimoenen kunnen worden gekweekt in potten of in de volle grond. Ze hebben een zonnige, beschutte plek nodig en een goed doorlatende grond. Ze zijn redelijk vorstbestendig en kunnen dus in de meeste klimaten worden gekweekt.

7. Jabuticaba (Plinia cauliflora)

De Jabuticaba is een Braziliaanse vrucht die direct op de stam en takken van de boom groeit. De vruchten zijn donkerpaars tot zwart en hebben een zoet, geleiachtig vruchtvlees.

Jabuticaba-bomen groeien het beste in een subtropisch klimaat en kunnen zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt. Ze hebben een goed doorlatende grond en veel water nodig, vooral tijdens het vruchtzetting.

Fruitsoort Bijzonderheden
Pitahaya (Drakenfruit) Warm klimaat, veel ruimte nodig
Pawpaw (Asimina triloba) Rijke grond, halfschaduwrijke standplaats
Kakipruim (Diospyros kaki) Zonnige, beschutte plek
Litchi (Litchi chinensis) Warm, subtropisch klimaat
Kiwano (Cucumis metuliferus) Warm, zonnig klimaat, droogtetolerant
Vingerlimoen (Citrus australasica) Zonnige, beschutte plek, vorstbestendig
Jabuticaba (Plinia cauliflora) Subtropisch klimaat, veel water nodig tijdens vruchtzetting

Met deze zeven ongebruikelijke fruitsoorten kun je zeker wat variatie brengen in je tuin of huis! Ze zijn niet alleen heerlijk om te eten, maar ook prachtig om naar te kijken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.