Luchtplanten: Zorg en onderhoud

HHerman 24 augustus 2023 07:02

Luchtplanten, wetenschappelijk Tillandsia genoemd, zijn fascinerende planten. Ze hebben geen aarde nodig om te groeien en ze halen hun voedingsstoffen uit de lucht. Maar hoe verzorg je deze unieke planten?

Soorten luchtplanten

Er zijn meer dan 650 verschillende soorten luchtplanten. Ze variëren in grootte, vorm en kleur. Enkele populaire soorten zijn Tillandsia ionantha, Tillandsia usneoides (Spaans mos) en Tillandsia xerographica.

Ideale omstandigheden voor luchtplanten

Luchtplanten gedijen het beste bij een temperatuur tussen de 10 en 30 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 40-60%. Ze hebben ook licht nodig, maar niet direct zonlicht. Een helder raam op het noorden of oosten is ideaal.

Water geven

Luchtplanten hebben water, maar ze kunnen niet tegen overbewatering. Ze moeten ongeveer een keer per week worden ondergedompeld in water en dan volledig worden gedroogd voordat ze weer worden opgehangen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant compleet droog is voordat je hem weer ophangt om rot te voorkomen.

Voeding

Luchtplanten halen hun voeding uit de lucht, maar ze kunnen ook worden gevoed met speciale luchtplantenmest. Dit helpt hen om sterker te worden en mooier te bloeien.

Standplaats

Luchtplanten kunnen bijna overal worden opgehangen, zolang ze maar genoeg licht krijgen en niet in direct zonlicht staan. Ze kunnen ook in de badkamer worden geplaatst, waar ze kunnen profiteren van de hoge luchtvochtigheid.

Vermeerderen

Luchtplanten kunnen worden vermeerderd door de pups die ze produceren. Deze pups kunnen worden verwijderd als ze ongeveer een derde van de grootte van de ouderplant zijn.

Luchtplanten kopen

Luchtplanten kunnen worden gekocht bij tuincentra en online. Het is belangrijk om te controleren of de planten gezond zijn voordat je ze koopt.

Soort Water Licht Temperatuur Luchtvochtigheid
Tillandsia ionantha een keer per week helder, indirect licht 10-30 °C 40-60%
Tillandsia usneoides een keer per week helder, indirect licht 10-30 °C 40-60%
Tillandsia xerographica een keer per week helder, indirect licht 10-30 °C 40-60%

Luchtplanten zijn unieke, mooie planten die een geweldige aanvulling kunnen zijn op elk huishouden. Met de juiste zorg en onderhoud kunnen ze jarenlang gedijen en je huis opvrolijken met hun unieke vormen en kleuren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.