Hoe zelf een bijenhotel te maken

FFolkert 12 maart 2024 07:06

Bijen zijn onmisbaar in onze ecosystemen, maar helaas neemt hun aantallen af. Een van de manieren waarop je kunt helpen is door een bijenhotel te maken. Niet alleen is het een interessant doe-het-zelfproject, maar het is ook een geweldige manier om bijen en andere nuttige insecten naar je tuin te trekken. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je zelf een bijenhotel kunt maken.

Waarom een bijenhotel maken?

Een bijenhotel, ook wel een insectenhotel genoemd, biedt een nestplaats voor verschillende soorten solitaire bijen. Deze bijen zijn ongevaarlijk en steken niet, maar ze zijn uitermate belangrijk voor de bestuiving van planten. Door zelf een bijenhotel te maken help je de biodiversiteit in je eigen tuin te verhogen.

Benodigde materialen

Voordat je aan de slag gaat, is het handig om de volgende materialen te verzamelen:

 • Houten planken of een oude houten doos
 • Bamboestokken of rietstengels
 • Zaag
 • Boormachine met verschillende boorformaten
 • Natuurlijke lijm

Stappen om een bijenhotel te maken

Het maken van je eigen bijenhotel is eenvoudig en leuk. Volg de volgende stappen om aan de slag te gaan:

 1. Bepaal de grootte van je bijenhotel. Dit hangt af van de ruimte die je beschikbaar hebt in je tuin. Een bijenhotel kan zo groot of klein zijn als je wilt, maar zorg ervoor dat het minimaal 20 cm diep is.

 2. Verzamel of koop het hout voor je bijenhotel. Je kunt hiervoor oude planken of een houten doos gebruiken. Zorg ervoor dat het hout onbehandeld is, aangezien chemische stoffen schadelijk kunnen zijn voor de bijen.

 3. Zaag de planken op maat of zorg ervoor dat de houten doos de juiste grootte heeft.

 4. Boor gaten in het hout. De gaten moeten verschillende diameters hebben om verschillende soorten bijen aan te trekken. De gaten moeten ook een beetje schuin naar boven gericht zijn, zodat er geen water in kan komen.

 5. Vul de gaten met de bamboestokken of rietstengels. Deze dienen als de 'kamers' voor de bijen.

 6. Bevestig het bijenhotel op een zonnige plaats in je tuin, bij voorkeur gericht naar het zuiden.

Met deze stappen heb je je eigen bijenhotel gemaakt! Vergeet niet je bijenhotel te controleren en schoon te maken aan het einde van het bijenseizoen, om te zorgen dat het klaar is voor het volgende seizoen.

Soorten bijenhotels

Er zijn verschillende soorten bijenhotels die je kunt maken, afhankelijk van de materialen die je beschikbaar hebt. Hier zijn enkele ideeën:

Soort bijenhotel Materialen
Bijenhotel met blikken Oude conservenblikken, bamboestokken of rietstengels
Bijenhotel met houtblokken Houtblokken, boormachine met verschillende boorformaten
Bijenhotel met bamboe Bamboestokken, touw of draad
Bijenhotel met riet Rietstengels, oude terracotta pot

Een bijenhotel is een prachtige aanvulling op elke tuin en een geweldige manier om de lokale bijenpopulatie te ondersteunen. Ga aan de slag met ons stappenplan en maak je eigen bijenhotel.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.