Hoe verzorg je een Calathea? Praktische tips

HHerman 12 september 2023 07:02

Een van de meest populaire kamerplanten, Calathea, staat bekend om haar prachtige, kleurrijke bladeren. Maar hoe verzorg je een Calathea op de juiste manier? In dit artikel geven we praktische tips en adviezen over alles wat je moet weten over de verzorging van deze prachtige plant.

Water geven aan Calathea

Calathea's zijn tropische planten en daarom hebben ze een licht vochtige grond nodig. Maar wees voorzichtig, want te veel water kan leiden tot wortelrot. Het is het beste om de plant water te geven als de bovenlaag van de grond droog aanvoelt.

Lichtbehoefte van Calathea

Calathea heeft helder, indirect licht nodig. Te veel direct zonlicht kan de bladeren verbranden en hun kleur doen vervagen.

Bodemvereisten voor Calathea

De ideale grond voor Calathea is goed doorlatend en rijk aan organisch materiaal. Je kan een standaard potgrond gebruiken gemengd met perliet of vermiculiet voor extra drainage.

Hoe Calathea snoeien

Snoeien helpt om de plant gezond te houden. Verwijder gele of dode bladeren bij de basis om nieuwe groei te bevorderen.

Veelvoorkomende problemen met Calathea

Hoewel Calathea over het algemeen gemakkelijk te verzorgen is, zijn er enkele veelvoorkomende problemen waar je op moet letten. Hier is een lijst met de meest voorkomende problemen en hoe je deze kan oplossen:

  1. Gele bladeren - Dit kan wijzen op overbewatering. Verminder de hoeveelheid water en zorg voor goede drainage.
  2. Bruine bladpunten - Dit kan een teken zijn van lage luchtvochtigheid. Overweeg om de plant te verplaatsen naar een vochtigere omgeving of gebruik een luchtbevochtiger.
  3. Hangende bladeren - Dit kan een indicatie zijn van te weinig water. Verhoog de frequentie van water geven

Het verzorgen van een Calathea kan een beetje uitdagend zijn, maar met de juiste zorg en aandacht kan je genieten van een gezonde, prachtige plant. Onthoud dat het belangrijkste bij de verzorging van Calathea is om de juiste balans te vinden tussen water, licht en de juiste bodem.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.