Hoe onderhoud je een houten terras?

FFolkert 15 augustus 2023 07:01

Een houten terras geeft een warme en natuurlijke uitstraling aan je tuin. Maar hoe zorg je ervoor dat het er altijd op z'n best uitziet? Hier vind je tips en adviezen voor het onderhouden van je houten terras.

Reinigen van je houten terras

Het reinigen van je terras is een cruciale stap in het onderhoud. Dit gaat verder dan alleen het vegen van bladeren en vuil. Het hout kan namelijk ook beïnvloed worden door algen, mos en schimmels. Deze kunnen het hout aantasten en glad maken. Gebruik een speciaal reinigingsmiddel voor houten terrassen en een harde borstel om het hout grondig te reinigen.

Tip: Probeer eerst een klein stukje uit om te zien hoe het hout reageert op het reinigingsmiddel.

Behandelen van je houten terras

Na het reinigen is het belangrijk om het hout te behandelen om het te beschermen tegen toekomstige schade. Dit kan met een beschermende olie of beits. Deze producten dringen diep in het hout door en beschermen het tegen vocht, UV-straling en andere weersinvloeden.

Beste producten voor houten terras onderhoud

Product Beschrijving
Houtolie Voedt het hout en beschermt tegen vocht
Beits Kleurt en beschermt het hout tegen UV-straling
Reinigingsmiddel Verwijdert vuil, algen en mos

Onderhoudsfrequentie

Hoe vaak je je terras moet onderhouden, hangt af van het type hout en de weersomstandigheden. Over het algemeen is een grondige reiniging en behandeling eens per jaar voldoende. Maar als je terras veel te verduren krijgt van het weer, heb je misschien vaker onderhoud nodig.

Verleng de levensduur van je houten terras

Met goed onderhoud kan je houten terras er jarenlang goed uitzien. Door je terras regelmatig te reinigen en te behandelen, voorkom je schade en verleng je de levensduur van het hout.

En vergeet niet: preventief onderhoud is de sleutel. Door je houten terras in goede conditie te houden, voorkom je grotere problemen in de toekomst.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.