Hoe maak je je tuin aantrekkelijk voor vogels?

FFolkert 21 augustus 2023 14:22

Vogels brengen leven en vrolijkheid in de tuin. Niet alleen met hun gezang, maar ook door hun drukke heen en weer gevlieg. Maar hoe maak je je tuin aantrekkelijk voor deze gevederde vrienden? Hier zijn enkele tips.

Vogelvriendelijke beplanting

Planten spelen een grote rol in de aantrekkelijkheid van je tuin voor vogels. Inheemse planten zijn bijzonder nuttig omdat ze vaak een bron van voedsel zijn in de vorm van zaden, bessen en insecten. Ook bieden ze nestgelegenheid en schuilplaatsen. Hier zijn enkele vogelvriendelijke planten:

  1. Vlier
  2. Lijsterbes
  3. Klimop
  4. Meidoorn
  5. Braam

Nestgelegenheid bieden

Vogels zijn altijd op zoek naar een veilige plek om te nestelen. Je kunt ze helpen door nestkasten op te hangen. Daarnaast waarderen ze ook natuurlijke nestgelegenheid zoals dichte struiken of hoge bomen.

Water- en voedselvoorziening

Water is essentieel voor vogels. Een simpele vogelbad of een ondiepe schaal met water kan al voldoende zijn. Voor voedsel kun je een voedertafel of voederhuisje plaatsen. Zorg wel voor variatie in het voer, passend bij het seizoen.

Tabel: Vogelsoorten en hun voorkeur voor bepaalde planten

Vogelsoort Voorkeur voor plant
Merel Bessen zoals vlier, lijsterbes
Winterkoning Dichte struiken zoals braam
Zanglijster Bomen zoals meidoorn
Koolmees Struiken en bomen zoals klimop

Vogels observeren

Een van de leuke dingen aan het aantrekkelijk maken van je tuin voor vogels is dat je ze kunt observeren. Met een beetje geduld zie je allerlei vogelgedrag, van badderen tot voeden en nestelen. En wie weet, misschien spot je wel een bijzondere soort in je eigen tuin.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.