Hoe maak je je gazon klaar voor de zomer?

HHerman 23 augustus 2023 14:12

Het voorbereiden van je gazon voor de zomer is geen makkelijke taak. Het vereist geduld, inzet en kennis van verschillende aspecten van gazonverzorging. Of je nu een groentje bent in de wereld van tuinieren of een doorgewinterde groene duim, deze gids is er om je te helpen je gazon in topconditie te krijgen voor die zonnige zomerdagen.

Bemesten van je gazon in de zomer

Een van de eerste stappen is het bemesten van het gazon. Bemesting helpt de grond te verrijken met essentiële voedingsstoffen die het gras nodig heeft om te groeien. Hier zijn enkele tips voor het bemesten van je gazon in de zomer:

 • Kies voor een meststof speciaal voor gazons. Deze zijn over het algemeen rijk aan stikstof, wat helpt bij de groei van het gras.
 • Breng de meststof gelijkmatig aan over het gazon. Dit voorkomt dat sommige delen van het gazon meer mest krijgen dan andere.
 • De optimale tijd voor het bemesten van je gazon is in het vroege voorjaar, net voordat de zomer begint.

Water geven aan je gazon in de zomer

Water is essentieel voor de gezondheid en groei van je gazon, vooral tijdens de warme zomermaanden. Hier zijn enkele tips voor het besproeien van je gazon in de zomer:

 • Geef je gazon regelmatig water. Een algemene regel is om je gazon eens per week diep water te geven.
 • Probeer je gazon in de vroege ochtend of late avond water te geven, wanneer de zon minder intens is. Dit helpt om verdamping te verminderen.
 • Let op tekenen van droogte, zoals bruine of verwelkte bladeren. Als je deze ziet, moet je je gazon misschien vaker water geven.

Maaien van je gazon in de zomer

Het maaien van je gazon is een andere belangrijke taak in gazononderhoud. Een goed gemaaid gazon ziet er niet alleen netjes uit, maar draagt ook bij aan de gezondheid van het gazon. Hier zijn enkele tips voor het maaien van je gazon in de zomer:

 • Probeer je gazon te maaien op een hoogte van ongeveer 3 centimeter. Dit helpt om het vocht in het gazon vast te houden en beschermt de wortels tegen de hitte.
 • Maai je gazon regelmatig. In de zomer kan dit betekenen dat je elke week moet maaien.
 • Laat de grasmaaier de grasresten op het gazon achter. Ze helpen om het vocht in het gazon vast te houden en voeren voedingsstoffen terug naar de grond.

Beluchten van je gazon voor de zomer

Beluchten is een proces dat helpt om de grond los te maken en lucht, water en voedingsstoffen beter toe te staan tot de wortels van het gras. Hier zijn enkele tips voor het beluchten van je gazon voor de zomer:

 • Belucht je gazon in het vroege voorjaar, net voordat de zomer begint.
 • Gebruik een gazonbeluchter om gaatjes in de grond te maken, waardoor lucht, water en voedingsstoffen gemakkelijker toegang krijgen tot de wortels van het gras.
 • Belucht niet als de grond droog of te nat is. De grond zou een beetje vochtig moeten zijn voor het beste resultaat.

Bestrijding van onkruid in je gazon in de zomer

Onkruid kan een groot probleem zijn in gazons, vooral in de zomer. Hier zijn enkele tips voor het bestrijden van onkruid in je gazon in de zomer:

 • Gebruik een onkruidverdelger speciaal voor gazons. Deze kunnen helpen om onkruid te doden zonder het gras te beschadigen.
 • Trek handmatig onkruid uit als je er maar een paar ziet. Zorg ervoor dat je de wortels van het onkruid volledig verwijdert om te voorkomen dat ze terugkomen.
 • Voorkom onkruidgroei door je gazon gezond en sterk te houden. Een gezond gazon kan beter concurreren met onkruid en ze uit de weg gaan.

Om je gazon klaar te maken voor de zomer, moet je rekening houden met verschillende aspecten van gazonverzorging, waaronder bemesting, besproeiing, maaien, beluchten en onkruidbestrijding. Door deze tips te volgen, ben je goed op weg naar een gezond en weelderig gazon deze zomer.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.