Hoe maak je je eigen terrarium: Een stap-voor-stap handleiding

HHerman 31 augustus 2023 07:02

Een eigen terrarium maken is een heerlijk creatief project. Het resultaat is een mini-ecosysteem dat je huis of tuin opfleurt. Maar hoe maak je nu precies zelf een terrarium? Met deze stap-voor-stap handleiding zet je binnen no time je eigen terrarium op.

Wat heb je nodig voor een terrarium?

Voor het maken van een terrarium heb je de volgende benodigdheden nodig:

  • Een glazen pot of bak, bijvoorbeeld een weckpot of aquarium
  • Grind, hydrokorrels of rivierzand voor de drainage
  • Actieve kool (optioneel, helpt tegen schimmelvorming)
  • Potgrond of terrariumgrond
  • Terrariumplanten
  • Decoratie, zoals mos, stenen of hout

Stap-voor-stap zelf een terrarium maken

Stap 1. Kies je glazen pot

De glazen pot is de basis van je terrarium. Kies een pot die groot genoeg is voor de planten die je wilt gebruiken. Een te kleine pot kan de wortels beknellen en de planten belemmeren in hun groei. Ook is het belangrijk dat de pot doorzichtig is, zodat je de verschillende lagen kunt zien en de planten genoeg licht krijgen.

Stap 2. Leg een drainage laag aan

De eerste laag in je terrarium is de drainage laag. Deze laag voorkomt dat de wortels van je planten in het water staan, wat kan leiden tot wortelrot. Je kunt hiervoor grind, hydrokorrels of rivierzand gebruiken. Zorg dat de laag ongeveer 2-3 cm dik is.

Stap 3. Voeg actieve kool toe (optioneel)

Hoewel dit niet verplicht is, kan actieve kool helpen om schimmelvorming in je terrarium tegen te gaan. Strooi een dun laagje over de drainage laag.

Stap 4. Voeg de grond toe

Nu is het tijd voor de grond. Gebruik hiervoor potgrond of speciale terrariumgrond. De dikte van deze laag hangt af van de planten die je kiest. Sommige planten hebben meer grond nodig dan andere.

Stap 5. Plant je planten

Nu komt het leukste deel: de planten planten! Maak een klein gat in de grond en zet je plant erin. Druk de grond zachtjes aan rondom de wortels. Zorg ervoor dat de planten niet te dicht op elkaar staan, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien.

Stap 6. Voeg decoratie toe

Tenslotte kun je je terrarium aankleden met decoratie. Gebruik bijvoorbeeld mos, stenen of hout om je terrarium een natuurlijke uitstraling te geven.

Terrarium onderhoud

Het onderhouden van je terrarium is relatief eenvoudig. Zorg ervoor dat de planten voldoende licht krijgen, maar niet in direct zonlicht staan. Geef ze water als de grond droog aanvoelt, maar overdrijf het niet. En vergeet niet om de planten regelmatig te snoeien als ze te groot worden voor het terrarium.

Met deze stap-voor-stap handleiding heb je alles in handen om zelf een mooi terrarium te maken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.