Hoe maak je een rotstuin?

FFolkert 17 september 2023 18:31

Een rotstuin is een prachtige manier om je tuin een uniek karakter te geven. Het is een ideale manier om moeilijk tuinieren gebieden, zoals hellingen en ongelijke oppervlakken, om te zetten in een aantrekkelijk landschap. Het kan ook worden gebruikt om accenten aan te brengen in een anders vlakke tuin. Maar hoe maak je een rotstuin? Laten we dat samen ontdekken.

Stappen om een rotstuin te maken

 1. Kies de locatie: De eerste stap bij het maken van een rotstuin is het kiezen van de juiste locatie. De meeste rotsplanten hebben veel zon nodig, dus een plek met veel direct zonlicht is ideaal.
 2. Bepaal de grootte: De grootte van de rotstuin hangt af van de beschikbare ruimte. Het kan iets kleins zijn voor beginners of een groot landschap voor ervaren tuiniers.
 3. Kies de rotsen: De rotsen zijn het belangrijkste element van een rotstuin. Kies rotsen die passen bij de omgeving en het ontwerp van de tuin. Je kunt kiezen voor verschillende soorten en maten rotsen.
 4. Maak het ontwerp: Teken een schets van het ontwerp en bepaal waar de rotsen en planten komen te staan. Houd rekening met de hoogte en positie van de rotsen.
 5. Bereid de grond voor: Maak de grond los en voeg indien nodig extra zand of grind toe voor een goede drainage.
 6. Plaats de rotsen: Begin met de grootste rotsen en werk naar de kleinere toe. Bouw de rotstuin op met verschillende lagen.
 7. Plant de planten: Plant de planten tussen de rotsen. Kies voor planten die goed groeien in rotsomstandigheden, zoals vetplanten en alpine planten.
 8. Voeg grind toe: Voeg grind toe rond de planten en rotsen voor een afgewerkt uiterlijk.
 9. Onderhoud de rotstuin: Zorg voor regelmatig onderhoud zoals water geven en snoeien om de rotstuin er op zijn best uit te laten zien.

Beste planten voor een rotstuin

Het kiezen van de juiste planten is cruciaal voor het succes van je rotstuin. Hier zijn enkele aanbevelingen:

 • Vetplanten (Sedum)
 • Alpenklokje (Campanula portenschlagiana)
 • Steenbreek (Saxifraga)
 • Kruipend zenegroen (Vinca minor)
 • Muurpeper (Sempervivum)

Onderhoud van een rotstuin

Een rotstuin heeft, vergeleken met andere tuinen, relatief weinig onderhoud nodig. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat de planten voldoende water krijgen en het onkruid onder controle te houden. Ook is het handig om de planten in de herfst te snoeien en de rotstuin winterklaar te maken.

Nu ben je klaar om je eigen rotstuin te maken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.