Hoe je tulpenbollen bewaart: Een complete gids

FFolkert 28 augustus 2023 21:47

Als je een liefhebber bent van tulpen, dan weet je dat de bollen van deze prachtige bloemen met speciale zorg moeten worden behandeld. In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en leer je hoe je tulpenbollen kunt bewaren.

Wat te doen met tulpenbollen na bloei?

Een van de eerste dingen die je moet weten is wat te doen met de bollen zodra de bloemen zijn uitgebloeid. Het is belangrijk om de bollen op het juiste moment uit de grond te halen. Dit doe je meestal rond juni, wanneer de bladeren geel en dor zijn geworden. Als je ze te vroeg uit de grond haalt, kunnen de bollen uitdrogen en als je ze te laat eruit haalt, kunnen ze gaan rotten.

Na het rooien moet je de bollen schoonmaken en de overgebleven aarde verwijderen. Snij de stengels en bladeren af tot ongeveer 3 cm boven de bol. Laat de bollen vervolgens een paar weken drogen op een droge, goed geventileerde plek.

Hoe bewaar je tulpenbollen?

Er zijn verschillende manieren om tulpenbollen te bewaren. Het belangrijkste is dat de bewaarplaats donker, koel en droog is. Hier zijn enkele mogelijke bewaarplaatsen:

  1. In de kelder
  2. In de garage
  3. In de koelkast

Je kunt de bollen bewaren in een papieren zak, een plastic zak met gaatjes of een netzak. Zorg ervoor dat de bollen elkaar niet raken, om te voorkomen dat als één bol gaat rotten, de anderen ook worden aangetast.

De ideale bewaartemperatuur voor tulpenbollen is tussen de 3 en 9 graden Celsius. Als de temperatuur te hoog is, kunnen de bollen uitlopen en als het te laag is, kunnen ze bevriezen.

Hoe lang kun je tulpenbollen bewaren?

Over het algemeen kun je tulpenbollen ongeveer een jaar bewaren, maar dit hangt ook af van de bewaarcondities. Als de omstandigheden ideaal zijn, kunnen de bollen zelfs langer goed blijven.

Hoe te controleren of tulpenbollen nog goed zijn?

Het is belangrijk om regelmatig de staat van de bollen te controleren. Goede bollen zijn stevig en hebben geen schimmel of rot. Als de bollen zacht zijn of een onaangename geur hebben, zijn ze waarschijnlijk niet meer goed.

Tips voor het bewaren van tulpenbollen

Tot slot, hier zijn enkele nuttige tips voor het bewaren van tulpenbollen:

  • Bewaar de bollen niet in de buurt van fruit. Fruit geeft ethyleengas af, wat de bollen kan laten uitlopen.
  • Controleer de bollen regelmatig en verwijder eventuele slechte bollen.
  • Als je de bollen in de koelkast bewaart, zorg er dan voor dat ze niet in de buurt van de vriezer liggen.

Met deze gids weet je nu alles over het bewaren van tulpenbollen. Volg deze stappen en je zult in het volgende seizoen weer kunnen genieten van prachtige tulpen in je tuin.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.