Hoe je een verticale tuin maakt: Van ontwerp tot realisatie

HHerman 24 februari 2024 07:05

Een verticale tuin is een prachtige manier om het meeste uit je buitenruimte te halen, vooral als je beperkte ruimte hebt. In dit artikel nemen we je mee door de stappen om je eigen verticale tuin te maken, van het ontwerp tot de realisatie.

Stappen voor het maken van een verticale tuin

  1. Plan je tuin: Bepaal eerst waar je je verticale tuin wilt hebben en meet de ruimte op. Denk na over de hoeveelheid zonlicht de locatie krijgt en welke planten daar het beste bij passen.

  2. Kies je planten: Afhankelijk van de locatie, vochtigheidsgraad en het soort licht dat je tuin krijgt, kun je de beste planten voor je tuin kiezen. Klimplanten, vetplanten en kruiden doen het vaak goed in verticale tuinen.

  3. Bereid je materialen voor: Je hebt een sterke ondersteuning nodig voor je verticale tuin, zoals een traliewerk of een pallet. Je hebt ook potten, potgrond en hangers nodig om je planten aan de ondersteuning te hangen.

  4. Plant je tuin: Begin bij de onderkant en werk naar boven. Plant je zwaarste planten onderaan en je lichtere planten bovenaan.

  5. Onderhoud je tuin: Geef je verticale tuin regelmatig water en bemest hem indien nodig. Houd je tuin in de gaten voor tekenen van ziekte of plagen en grijp in waar nodig.

Tabel met plantkeuzes voor een verticale tuin

Hier is een handige tabel met enkele planten die goed werken voor verticale tuinen, hun lichtbehoeften en hun waterbehoeften.

Plant Lichtbehoeften Waterbehoeften
Klimop Halfschaduw tot volle zon Matig
Vetplanten Volle zon Weinig
Kruiden Volle zon Matig tot veel

Met deze stappen en tips kun je jouw eigen verticale tuin ontwerpen en realiseren. Het is een creatief proces dat je veel voldoening kan geven. Dus begin vandaag nog met het plannen van jouw verticale tuin.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.