Het verzorgen van vetplanten en cactussen

HHerman 21 augustus 2023 18:18

Vetplanten en cactussen zijn populaire kamerplanten, vooral bij mensen die houden van een onderhoudsarme tuin. Maar hoe verzorg je deze planten het best? In dit artikel geven we je een paar handige tips.

Water en voeding

Hoewel vetplanten en cactussen bekend staan om hun minimale water- en voedingsbehoeften, hebben ze toch bepaalde zorg nodig om gezond en gelukkig te blijven. Over het algemeen geldt dat je ze beter te weinig dan te veel water kunt geven. Wacht met water geven tot de grond volledig droog is. In de zomer betekent dit normaal gesproken een keer per week water geven, in de winter kan dit teruggebracht worden naar eens per maand.

Wat voeding betreft, is een halfjaarlijkse bemesting vaak voldoende. Gebruik een speciale cactus- of vetplantenmest voor het beste resultaat.

Licht en temperatuur

Vetplanten en cactussen houden van veel licht. Plaats ze daarom het liefst bij een raam op het zuiden. Wees echter voorzichtig met direct zonlicht in de zomer, dit kan de planten verbranden. De ideale temperatuur voor deze planten ligt tussen de 15 en 25 graden Celsius.

Verpotten en stekken

Cactussen en vetplanten groeien langzaam, dus ze hoeven niet vaak te worden verpot. Als je het toch moet doen, kies dan voor een cactus- of vetplantengrond.

Stekken is een geweldige manier om je collectie vetplanten en cactussen uit te breiden. Het is vrij eenvoudig: knip een blad of stengel af, laat het een paar dagen drogen en plant het dan in de grond.

Ziektes en plagen

Ook al zijn vetplanten en cactussen behoorlijk veerkrachtig, ze kunnen toch last hebben van bepaalde ziektes en plagen. Overbewatering kan bijvoorbeeld wortelrot veroorzaken, terwijl bladluizen en schimmels ook een probleem kunnen vormen. Houd je planten goed in de gaten en handel snel als je tekenen van een probleem ziet.

Hieronder vind je een handige tabel met de belangrijkste verzorgingstips.

Verzorgingspunt Tip
Water geven Wacht tot de grond droog is
Voeding Halfjaarlijkse bemesting
Licht Veel licht, maar vermijd direct zonlicht in de zomer
Temperatuur Tussen de 15 en 25 graden Celsius
Verpotten Alleen als het echt nodig is
Stekken Eenvoudig te doen met een blad of stengel
Ziektes en plagen Houd je planten in de gaten en handel snel

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.