Het succesvol kweken van kruiden: Een praktische gids

HHerman 15 september 2023 19:47

Kruiden kweken kan een lonende en lekkere hobby zijn. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, deze praktische gids helpt je bij het succesvol kweken van je eigen kruiden, zowel binnen als buiten.

Kies het juiste kruid

Het eerste waar je over moet nadenken bij het kweken van kruiden, is welk kruid je wilt kweken. Elk kruid heeft zijn eigen groeibehoeften, en sommige zijn makkelijker te kweken dan andere. Hier zijn enkele soorten kruiden die over het algemeen gemakkelijk te kweken zijn:

 1. Basilicum
 2. Munt
 3. Peterselie
 4. Rozemarijn
 5. Tijm

Binnen of buiten kweken

De volgende stap is om te beslissen of je je kruiden binnen of buiten wilt kweken. Beide methoden hebben hun eigen voordelen.

Binnen kweken

Het kweken van kruiden binnen kan een geweldige optie zijn als je beperkte buitenruimte hebt of als je in een klimaat leeft dat niet gunstig is voor het kweken van kruiden. Bovendien kun je met binnen kweken het hele jaar door verse kruiden hebben.

Buiten kweken

Buiten kweken kan meer ruimte bieden voor je kruiden om te groeien, en veel kruiden gedijen goed in natuurlijk zonlicht. Je moet echter wel rekening houden met het weer en het seizoen.

De juiste omstandigheden creëren

Of je nu binnen of buiten kweekt, er zijn een paar dingen waar je op moet letten om de juiste omstandigheden voor je kruiden te creëren.

 • Licht: De meeste kruiden hebben veel licht nodig om goed te groeien. Als je binnen kweekt, zorg er dan voor dat je kruiden in de buurt van een raam staan dat veel zonlicht krijgt.

 • Water: De waterbehoefte varieert per kruid, maar de meeste kruiden houden niet van te natte grond. Het is meestal beter om te wachten tot de grond droog is voordat je opnieuw water geeft.

 • Temperatuur: Kruiden houden over het algemeen van warmte, maar sommige kruiden kunnen ook goed tegen koudere temperaturen. Zorg ervoor dat je weet wat de ideale temperatuur is voor het kruid dat je kweekt.

 • Bodem: De meeste kruiden doen het goed in goed doorlatende grond. Als je in een pot kweekt, zorg er dan voor dat er drainagegaten zijn om overtollig water af te voeren.

Kweekmethoden

Er zijn verschillende methoden om kruiden te kweken, en de beste methode hangt af van het soort kruid en je persoonlijke voorkeur. Hier zijn de drie meest voorkomende kweekmethoden:

 • Van zaad: Dit is de goedkoopste methode, maar het kan ook de meeste tijd en moeite kosten. Sommige kruiden, zoals basilicum en dille, groeien goed van zaad.

 • Stekken: Dit is een snellere methode dan het kweken van zaad, en het is een goede manier om bepaalde soorten kruiden te vermeerderen, zoals rozemarijn en tijm.

 • Kopen: Je kunt ook volwassen kruidenplanten kopen bij een tuincentrum. Dit is de snelste en gemakkelijkste methode, maar het kan ook de duurste zijn.

Verzorgen van je kruiden

Zodra je kruiden beginnen te groeien, moet je ze goed verzorgen om ervoor te zorgen dat ze blijven groeien en gezond blijven. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van je kruiden:

 • Bemesten: De meeste kruiden hebben niet veel bemesting nodig, maar een lichte bemesting kan helpen om de groei te bevorderen. Gebruik een organische meststof die speciaal ontworpen is voor kruiden.

 • Snoeien: Door regelmatig te snoeien kun je de groei van nieuwe bladeren bevorderen en voorkomen dat de plant te bossig wordt.

 • Oogsten: Het regelmatig oogsten van de bladeren kan ook helpen om de groei van nieuwe bladeren te bevorderen. Zorg ervoor dat je niet te veel tegelijk oogst, want dit kan de plant schaden.

 • Ziekten en plagen: Houd je kruiden in de gaten voor tekenen van ziekten of plagen. Als je problemen opmerkt, neem dan snel maatregelen om ze aan te pakken.

Het kweken van je eigen kruiden kan veel voldoening geven en je keuken opfleuren met verse smaken en geuren. Met deze praktische gids ben je goed op weg naar succesvol kruiden kweken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.