Het planten van een boom: een korte handleiding

FFolkert 7 augustus 2023 16:31

Planten is een kunst. Vraag het elke tuinier en ze zullen je vertellen dat het kiezen van de juiste boom, het voorbereiden van de grond en het verzorgen van de boom na het planten allemaal essentiële stappen zijn. In deze handleiding nemen we je mee door het volledige proces van het planten van een boom, van start tot finish.

De juiste boom kiezen

Allereerst moet je een boom kiezen om te planten. Dit kan een boom zijn die je mooi vindt, of een boom waarvan je weet dat hij goed groeit in jouw klimaatzone.

De juiste plaats kiezen

Niet alle plaatsen zijn geschikt voor elke boom. Sommige bomen hebben meer zon nodig, terwijl andere bomen beter groeien in de schaduw. Ook de grondsoort kan invloed hebben op de groei van de boom.

Het plantgat voorbereiden

Het plantgat moet breed en ondiep zijn. Het moet ongeveer drie keer zo breed zijn als de kluit van de boom en net zo diep.

Het planten van de boom

Hier is een kort stappenplan voor het planten van de boom:

  1. Maak het plantgat klaar.
  2. Plaats de boom in het gat en zorg ervoor dat de kluit gelijk staat met de grond.
  3. Vul het gat voor de helft met aarde en stamp de aarde goed aan.
  4. Geef de boom water.
  5. Vul het gat verder met aarde en stamp weer aan.

De boom verzorgen na het planten

Het is belangrijk om de boom te verzorgen na het planten. Dit omvat het regelmatig water geven van de boom, vooral in de eerste paar jaar na het planten. Ook is het mogelijk dat je de boom moet beschermen tegen wind, kou en schadelijke insecten.

Of je nu een beginnende tuinier bent of iemand met groene vingers, het planten van een boom is een geweldige manier om bij te dragen aan het milieu en je tuin te verfraaien.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.