Het gebruik van kleur in de tuin

FFolkert 27 augustus 2023 22:47

Kleur is een krachtig element in elk tuinontwerp. Het kan de stemming en de atmosfeer in je tuin beïnvloeden, van een levendige en energieke sfeer tot een rustige en vredige omgeving. Maar hoe gebruik je kleur in je tuin om het gewenste effect te bereiken? In dit artikel geven we je enkele tips en inspiratie.

Kleurencombinaties in de tuin

Het combineren van kleuren in je tuin kan een uitdaging zijn. Je moet rekening houden met zowel de kleuren van de planten als de kleuren van je tuinmeubilair, tuindecoratie en zelfs de kleur van je huis.

Hier zijn enkele algemene principes om je op weg te helpen:

 1. Complementaire kleuren: Dit zijn kleuren die tegenover elkaar staan op het kleurenwiel, zoals rood en groen of blauw en oranje. Ze zorgen voor een levendig contrast in je tuin.
 2. Analoge kleuren: Dit zijn kleuren die naast elkaar staan op het kleurenwiel, zoals blauw en groen of rood en oranje. Ze scheppen een harmonieuze en vredige sfeer.
 3. Monochromatische kleuren: Dit is een kleurenschema dat verschillende tinten, tonen en verzadigingen van één kleur gebruikt, zoals verschillende tinten groen. Het kan een rustgevende en kalmerende sfeer creëren.

Kleurrijke planten voor de tuin

Het kiezen van de juiste planten is essentieel om de gewenste kleuren in je tuin te krijgen. Hier zijn enkele plantensoorten die bekend staan om hun kleurrijke bloemen of bladeren:

 • Rozen: Deze klassieke tuinplanten zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, van rood en roze tot geel en wit.
 • Tulpen: Deze lentebloemen zijn er in bijna elke kleur die je maar kunt bedenken.
 • Azalea's: Deze struiken hebben opvallende roze, paarse, witte of rode bloemen in het voorjaar.
 • Hortensia's: Deze populaire tuinplanten hebben grote bloemhoofden die in verschillende tinten blauw, roze of wit kunnen zijn, afhankelijk van de zuurgraad van de grond.
 • Hosta's: Deze vaste planten zijn geliefd om hun kleurrijke bladeren in tinten groen, blauw, geel en wit.

Dit is natuurlijk maar het topje van de ijsberg als het gaat om kleurrijke planten voor je tuin. Er zijn nog veel meer opties om uit te kiezen, afhankelijk van je persoonlijke smaak en de omstandigheden in je tuin.

Kleur en stemming in de tuin

Kleur kan een grote impact hebben op hoe je je voelt in je tuin. Warme kleuren zoals rood, geel en oranje kunnen energie en opwinding uitstralen, terwijl koele kleuren zoals blauw, groen en paars rust en sereniteit kunnen creëren.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid licht in je tuin. In een zonnige tuin kunnen felle kleuren schitteren en een levendige sfeer creëren, terwijl ze in een schaduwrijke tuin kunnen worden verzacht tot rustgevende pasteltinten.

Seizoenskleuren in de tuin

Het plannen van je tuin voor seizoenskleuren kan ervoor zorgen dat je tuin het hele jaar door aantrekkelijk is. Hier zijn enkele suggesties:

 • Lente: Kies voor lentebloeiende bollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten in vrolijke kleuren zoals roze, geel en paars.
 • Zomer: Ga voor zomerbloeiende planten zoals rozen, hortensia's en geraniums in levendige kleuren zoals rood, roze en blauw.
 • Herfst: Kies voor herfstbladkleuren met bomen en struiken die geel, oranje of rood worden, zoals esdoorns en eiken.
 • Winter: Kies voor groenblijvende planten en winterbloeiende struiken om kleur toe te voegen aan de grijze winterdagen.

Met de juiste planning en plantkeuze kan je tuin het hele jaar door een feest van kleur zijn.

Kleurrijke tuindecoratie

Naast planten kan tuindecoratie ook een belangrijke rol spelen in het kleurenschema van je tuin. Je kunt kleurrijke bloempotten, tuinmeubelen, tuinbeelden, vogelhuisjes en nog veel meer gebruiken om kleur in je tuin te brengen. Zelfs een kleurrijk geschilderd hek of schuur kan dienen als achtergrond voor je planten en bloemen.

Door creatief te zijn met kleur in je tuin, kun je een ruimte creëren die niet alleen aantrekkelijk is om naar te kijken, maar die ook je stemming en welzijn kan verbeteren. Hopelijk heeft dit artikel je enkele ideeën en inspiratie gegeven om aan de slag te gaan met kleur in jouw tuin.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.