De wonderen van de woestijn: 10 prachtige cactussen om thuis te kweken

HHerman 11 september 2023 14:42

De woestijn kan een harde en onvergevingsgezinde omgeving zijn, maar het is ook de thuisbasis van enkele van de meest unieke en prachtige planten ter wereld: cactussen. Deze stoere overlevers hebben zich aangepast aan extreme omstandigheden en zijn ondanks hun stekelige uiterlijk bijzonder geliefd bij plantenliefhebbers van over de hele wereld. Laten we 10 prachtige cactussen ontdekken die je gemakkelijk thuis kunt kweken.

1. Echinocactus grusonii

Ook wel bekend als de 'schoonmoederstoel', is deze cactus zowel aantrekkelijk als gemakkelijk te verzorgen. De Echinocactus grusonii is ideaal voor beginners en heeft een karakteristieke bolvorm met opvallende gele stekels.

2. Opuntia microdasys

Deze cactus, beter bekend als de 'bunny ears cactus', heeft platte pads die lijken op de oren van een konijn. De Opuntia microdasys is een populaire keuze voor binnenshuis vanwege zijn unieke uiterlijk en gemakkelijke verzorging.

3. Cereus peruvianus

De 'Peruviaanse appelcactus' is een indrukwekkende soort die tot wel 10 meter hoog kan worden. Thuis groeit hij natuurlijk niet zo hoog, maar zijn opvallende zuilvorm en nachtbloeiende bloemen maken hem een favoriet onder cactussenliefhebbers.

4. Mammillaria

Er zijn meer dan 200 soorten Mammillaria en veel ervan maken geweldige kamerplanten. Ze zijn klein, compact en produceren opvallende bloemenkransen.

5. Gymnocalycium

Deze 'kin cactussen' zijn gemakkelijk te herkennen aan hun opvallende ribben en grote, felgekleurde bloemen. Gymnocalycium is gemakkelijk te kweken en ideaal voor beginners.

6. Astrophytum

Astrophytum, of 'ster cactussen', zijn bekend om hun opvallende stervormige vorm en felgekleurde bloemen. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en een mooie aanvulling op elke cactusverzameling.

7. Ferocactus

Ferocactus, ook wel 'vaten cactussen' genoemd, zijn indrukwekkende planten met hun grote formaat en lange, gebogen stekels. Ze zijn ideaal voor mensen die een statement willen maken met hun planten.

8. Echinopsis

Echinopsis cactussen zijn geliefd om hun spectaculaire bloemen, die in een verscheidenheid van kleuren komen. Ze zijn gemakkelijk te kweken en vereisen weinig onderhoud.

9. Notocactus

Notocactus is een andere populaire keuze voor binnenshuis, met hun bolvormige vorm en felgekleurde bloemen. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en groeien goed in potten.

10. Haworthia

Hoewel technisch gezien geen cactussen, delen Haworthia's veel kenmerken met hun woestijnbroeders, en hun kleine formaat en interessante vormen maken ze ideaal voor het kweken binnenshuis.

Of je nu een doorgewinterde plantenliefhebber bent of net begint, deze cactussen bieden iets voor iedereen. Met hun unieke vormen, kleuren en bloemen brengen ze een stukje woestijnwonder in je huis. Vergeet niet, hoewel cactussen weinig onderhoud vergen, hebben ze nog steeds aandacht en zorg nodig om te bloeien.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.