De verzorging van lavendel: meer dan een mooie bloem

FFolkert 9 oktober 2023 07:16

Lavendel is een prachtige plant die bekend staat om zijn sterke en ontspannende geur. Maar wist je dat er meer is aan de verzorging van lavendel dan alleen het bewonderen van zijn schoonheid en het inademen van zijn geur?

Het planten van lavendel

Lavendel kan je zowel binnen in een pot als buiten in de volle grond planten. Het belangrijkste om te weten bij het planten van lavendel is dat deze plant houdt van zon en een goed doorlatende grond. Idealiter plant je je lavendel in het voorjaar, zodat de plant voldoende tijd heeft om te wortelen voor de winter.

Het verzorgen van lavendel

De verzorging van lavendel is niet ingewikkeld, maar vereist wel enige aandacht en zorg. Hier zijn enkele tips om je lavendel gezond en gelukkig te houden:

  • Water: Lavendel heeft niet veel water nodig. In de zomer volstaat het om je lavendel eens per week water te geven. In de winter, als de lavendel binnen staat, geef je best nog minder water. Overbewatering kan leiden tot wortelrot, wat dodelijk kan zijn voor je lavendel.

  • Snoeien: Het is belangrijk om je lavendel regelmatig te snoeien. Dit stimuleert de groei en helpt de plant compact te blijven. Het beste moment om lavendel te snoeien is in het voorjaar, na de bloei.

  • Bemesten: Lavendel heeft niet veel mest nodig. Een lichte bemesting in het voorjaar kan echter helpen om de groei te stimuleren.

Het bestrijden van lavendelziektes

Ondanks al je zorg kan je lavendel toch last hebben van ziektes. Enkele veelvoorkomende lavendelziektes zijn bijvoorbeeld schimmels en wortelrot. Het is belangrijk om je lavendel regelmatig te controleren op tekenen van ziekte en bij twijfel een deskundige te raadplegen.

Lavendel na de bloei

Na de bloei is het belangrijk om je lavendel goed te verzorgen om ervoor te zorgen dat hij het volgende seizoen weer in volle glorie kan bloeien. Dit betekent de plant goed water geven, maar niet te veel, en de plant snoeien om de groei te stimuleren.

Om een beter overzicht te krijgen van de verzorging van lavendel, vind je hieronder een handige tabel:

Activiteit Tijdstip Frequentie
Planten Voorjaar Eén keer
Water geven Zomer: wekelijks, Winter: minder vaak Afhankelijk van het seizoen
Snoeien Voorjaar, na de bloei Eén tot twee keer per jaar
Bemesten Voorjaar Eén keer
Ziektebestrijding Bij ziektesymptomen Zo nodig

Met deze tips moet het geen probleem zijn om je eigen lavendel te verzorgen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.