De top 5 planten voor droogtebestendige tuinen

HHerman 3 september 2023 07:02

Wanneer de zomers heet en droog worden, kan het een echte uitdaging zijn om je tuin levendig en groen te houden. Maar gelukkig zijn er planten die speciaal aangepast zijn aan drogere omstandigheden en die zelfs bij weinig water gedijen. In dit artikel bespreken we de top 5 planten voor droogtebestendige tuinen.

1. Lavendel (Lavandula)

Lavendel is niet alleen een heerlijk geurende plant, maar ook een van de beste droogtebestendige planten. Deze plant houdt van volle zon en goed gedraineerde grond. Het heeft weinig water nodig en trekt bijen en vlinders aan.

2. Zonnehoed (Echinacea purpurea)

Zonnehoeden zijn onderhoudsvriendelijke, droogtebestendige vaste planten die prachtige, grote, paarse bloemen produceren. Ze hebben volle zon nodig en gedijen goed in droge, goed gedraineerde grond.

3. Blauw schapengras (Festuca glauca)

Blauw schapengras is een droogtebestendig siergras dat geweldig is voor bodembedekking. Het heeft zeer weinig water nodig en geeft de voorkeur aan volle zon en goed gedraineerde grond.

4. Salie (Salvia)

Salie is een andere uitstekende keuze voor droogtebestendige tuinen. Het is een veelzijdige plant die zowel als kruid als sierplant kan worden gebruikt. Salie heeft weinig water nodig en gedijt in volle zon.

5. Vetplanten (Succulenten)

Vetplanten zijn ideaal voor droogtebestendige tuinen omdat ze water opslaan in hun bladeren, stengels of wortels, waardoor ze lange periodes zonder water kunnen overleven. Er is een enorme variëteit aan vetplanten om uit te kiezen, van kleine, compacte soorten tot grote, indrukwekkende soorten.

Hieronder is een handige tabel die de belangrijkste kenmerken van deze planten samenvat:

Plant Zonbehoefte Bodemtype Waterbehoefte
Lavendel Volle zon Goed gedraineerd Laag
Zonnehoed Volle zon Goed gedraineerd Laag
Blauw schapengras Volle zon Goed gedraineerd Zeer laag
Salie Volle zon Goed gedraineerd Laag
Vetplanten Volle zon/halfschaduw Goed gedraineerd Zeer laag

Het planten en onderhouden van deze droogtebestendige soorten kan je helpen water te besparen en je tuin te beschermen tegen de effecten van droogte. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook duurzaam en gemakkelijk te verzorgen. Echter, onthoud dat, hoewel deze planten droogtebestendig zijn, ze nog steeds zorg en aandacht nodig hebben, vooral tijdens de eerste jaren na het planten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.