De rol van wormen in compost: Een uitgebreide gids

FFolkert 31 augustus 2023 15:27

Compost is een onmisbaar element voor elke tuinier. Het verbetert de bodemvruchtbaarheid en helpt planten te groeien. Een van de belangrijkste spelers in het compostproces? Wormen! Ja, je hebt het goed gehoord. Wormen spelen een cruciale rol in het maken van compost. Maar hoe doen ze dat precies? Laten we dat eens nader bekijken.

De rol van wormen in compost

Wormen zijn echte helden als het gaat om compostering. Ze verteren organisch materiaal en produceren compost, ook bekend als wormhumus. Dit is een rijke, voedingsrijke substantie die wonderen doet voor de bodem in je tuin.

Wat eten compostwormen?

Compostwormen eten bijna elk organisch materiaal, inclusief groente- en fruitafval, koffiedik, eierschalen, bladeren en grasresten. Het is belangrijk op te merken dat ze geen vlees, zuivelproducten of citrusvruchten kunnen verteren.

Soorten compostwormen

Er zijn verschillende soorten wormen die je kunt gebruiken voor compostering. De meest voorkomende zijn:

 • Rode wigglers (Eisenia fetida): Deze wormen zijn de meest populaire keuze voor compostering. Ze verteren snel organisch materiaal en produceren veel compost.

 • Europese nachtcrawlers (Eisenia hortensis): Deze wormen zijn groter dan rode wigglers en zijn bedreven in het verteren van grotere hoeveelheden organisch materiaal.

 • Afrikaanse nachtcrawlers (Eudrilus eugeniae): Deze wormen zijn geschikt voor warmere klimaten en werken sneller dan de andere soorten.

Voordelen van wormcompostering

Wormcompostering heeft talloze voordelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 • Verbetering van de bodemstructuur: Compost verbetert de structuur van de bodem, waardoor het makkelijker wordt voor planten om te groeien.

 • Verhoogde voedingsstoffen: De compost die wormen produceren is rijk aan voedingsstoffen, wat goed is voor de planten.

 • Recycling van keukenafval: Door wormcompostering kun je keukenafval omzetten in iets nuttigs, in plaats van het weg te gooien.

Hoe maak je compost met wormen?

Het proces om compost te maken met wormen is eenvoudig en kan in vijf simpele stappen worden samengevat:

 1. Kies een compostbak uit die geschikt is voor wormen.
 2. Voeg beddengoed toe zoals krantenpapier of stro.
 3. Voeg compostwormen toe.
 4. Voeg je groente- en fruitafval toe.
 5. Wacht tot de wormen het afval hebben verwerkt tot compost.

Verzorg je wormen goed door ze een verscheidenheid aan fruit- en groenteafval te geven en ze op een stabiele temperatuur te houden.

Compost is essentieel voor een gezonde en vruchtbare tuin, en wormen spelen hierin een cruciale rol. Ze helpen niet alleen bij het recyclen van keukenafval, maar verbeteren ook de bodemstructuur en verhogen de hoeveelheid voedingsstoffen. Of je nu een beginnende tuinier bent of een doorgewinterde groenthumb, het begrijpen en toepassen van wormcompostering kan een groot verschil maken voor je tuin.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.