De mooiste vaste planten voor je border: Onze top 5

HHerman 14 augustus 2023 14:27

Het creëren van een prachtige border in je tuin kan een echte uitdaging zijn. Niet alleen heb je de juiste vaste planten nodig, maar je moet ook rekening houden met factoren zoals de grondsoort en het lichtniveau. Gelukkig hebben we een lijst samengesteld van onze top 5 vaste planten die je kunnen helpen om de perfecte border te creëren.

1. Zonnehoed (Echinacea)

Voor de zonnige border is de Zonnehoed een perfecte keuze. Deze vaste plant bloeit van juli tot september met prachtige paarse bloemen die een magneet zijn voor vlinders en bijen. Zonnehoed is ook droogtetolerant, wat betekent dat het weinig onderhoud vereist.

2. Hosta

Hosta's zijn perfect voor borders in de schaduw. Ze hebben prachtige bladeren die in verschillende kleuren komen. Hoewel ze bloeien van juni tot augustus, is het de bladkleur die deze planten het hele seizoen aantrekkelijk maakt.

3. Salie (Salvia)

Salie is een uitstekende keuze voor een border vanwege de lange bloeiperiode. Van mei tot oktober kun je genieten van de opvallende blauwe bloemen. Bovendien is Salie een droogtebestendige plant, dus ideaal voor zonnige borders.

4. Geranium

Geraniums zijn een klassieke keuze voor elke border. Ze zijn gemakkelijk te kweken, winterhard en hebben een lange bloeiperiode. Of je nu een zonnige of schaduwrijke border hebt, er is een geraniumsoort voor jou.

5. Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)

Vrouwenmantel is een uitstekende grondbedekker die goed past in elke border. Ze hebben mooie, lichtgroene bladeren die mooi contrasteren met hun gele bloemen. Deze plant is ook winterhard en kan goed overweg met verschillende bodemsoorten.

Hier is een handige tabel die de belangrijkste eigenschappen van elke plant samenvat:

Plant Bloeiperiode Zon/Schaduw Grondsoort
Zonnehoed Juli - September Zon Droog
Hosta Juni - Augustus Schaduw Vochtig
Salie Mei - Oktober Zon Droog
Geranium Mei - September Beide Verschillend
Vrouwenmantel Juni - Augustus Beide Verschillend

Nu je onze top 5 kent, kun je de perfecte combinatie kiezen die bij jouw tuinstijl en voorkeuren past.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.