De mooiste bodembedekkers: Onze top 5

FFolkert 25 augustus 2023 10:32

Als je op zoek bent naar een manier om de grond van je tuin te bedekken met prachtige, laagblijvende planten, kijk dan niet verder dan bodembedekkers. Deze planten, ook wel grondbedekkers genoemd, zijn perfect voor het vullen van lege ruimtes, het onderdrukken van onkruid en het toevoegen van textuur en kleur aan je tuin. In dit artikel stellen we je voor aan onze top 5 van de mooiste bodembedekkers.

Wat zijn bodembedekkers?

Bodembedekkers zijn planten die snel groeien en een dichte dekking van de grond vormen. Ze zijn meestal laagblijvend en verspreiden zich over de grond, waardoor ze ideaal zijn voor het vullen van lege ruimtes in de tuin en het onderdrukken van onkruid. Er zijn veel verschillende soorten bodembedekkers, van groenblijvende tot bloeiende soorten, en ze kunnen in verschillende omgevingen worden geplant, van zonnige tot schaduwrijke plekken.

Onze top 5 bodembedekkers

Hier is onze selectie van de mooiste en meest effectieve bodembedekkers die je in je tuin kunt planten.

  1. Pachysandra terminalis - Deze groenblijvende bodembedekker houdt van schaduw en vochtige grond. Het heeft mooie, donkergroene bladeren en produceert in het voorjaar kleine witte bloemen.

  2. Vinca minor - Ook bekend als kleine maagdenpalm, deze bodembedekker produceert prachtige paarse bloemen in het voorjaar. Het groeit goed in zowel zon als schaduw en kan zowel droge als vochtige grond aan.

  3. Ajuga reptans - Deze bodembedekker heeft aantrekkelijke, glanzende bladeren en produceert spikes van blauwe bloemen in het voorjaar. Het houdt van vochtige grond en kan zowel in de zon als in de schaduw worden geplant.

  4. Sedum spurium - Deze vetplant is een uitstekende bodembedekker voor droge, zonnige gebieden. Het heeft mooi, vlezig blad en produceert clusters van roze bloemen in de zomer.

  5. Euonymus fortunei - Deze groenblijvende bodembedekker is zeer veelzijdig en kan in een groot aantal omstandigheden worden geplant. Het heeft aantrekkelijke, glanzende bladeren die in de herfst en winter rood worden.

Hoe kies je de juiste bodembedekkers voor je tuin

Bij het kiezen van bodembedekkers voor je tuin, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de omstandigheden van je tuin, zoals hoeveel zon en schaduw het gebied krijgt, en wat voor soort grond je hebt. Je moet ook nadenken over hoe je wilt dat je bodembedekkers eruit zien, bijvoorbeeld of je wilt dat ze bloemen produceren, en hoeveel onderhoud je bereid bent te doen.

Hoe verzorg je bodembedekkers

Bodembedekkers zijn over het algemeen vrij gemakkelijk te verzorgen. De meeste hebben weinig onderhoud nodig, hoewel ze wel moeten worden gesnoeid om ze netjes en onder controle te houden. Je moet ook zorgen voor voldoende water, vooral tijdens droge periodes. Sommige bodembedekkers, zoals sedum en pachysandra, kunnen ook profiteren van een jaarlijkse voeding om ze gezond en sterk te houden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.