De kunst van het stekken: 5 populaire planten uitgelicht

FFolkert 17 november 2023 07:07

Stekken is een prachtige manier om je plantencollectie uit te breiden en je liefde voor het tuinieren te verdiepen. In dit artikel gaan we dieper in op de kunst van het stekken en lichten we 5 populaire planten uit die ideaal zijn voor stekken.

Wat is stekken?

Stekken is een methode om planten te vermeerderen door een deel van een bestaande plant af te snijden en het aan te moedigen om nieuwe wortels te vormen. Dit kan met vele soorten planten, zowel binnen als buiten, en is een eenvoudige en goedkope manier om je tuin of plantencollectie uit te breiden.

Hoe werkt het stekken van planten?

Hier zijn de basisstappen die je moet volgen bij het stekken van planten:

  1. Kies een gezonde moederplant uit je tuin of binnencollectie.
  2. Snijd een stekje af van de moederplant. Dit kan een blad, een stengel, of zelfs een wortel zijn, afhankelijk van de plantensoort.
  3. Plaats het stekje in water of stekgrond en zorg voor de juiste omstandigheden om het wortelen te bevorderen.
  4. Zodra het stekje wortels heeft gevormd, kan je het planten in een pot met potgrond.

5 populaire planten om te stekken

1. Pothos (Epipremnum aureum)

Pothos is een van de gemakkelijkste planten om te stekken. Het volstaat om een stengel met een paar bladeren af te knippen en in water te zetten. Na een paar weken zullen er wortels verschijnen.

2. Monstera deliciosa

De Monstera deliciosa, ook wel bekend als de gatenplant, kan je vermeerderen door een stengel met een luchtwortel en minstens één blad af te snijden. Plaats het stekje in water en wacht op de nieuwe wortels.

3. Graslelie (Chlorophytum comosum)

De graslelie produceert vaak uitlopers met babyplantjes eraan. Deze babyplantjes kan je direct in potgrond zetten, of eerst in water laten wortelen.

4. Vetplanten

Vetplanten kan je gemakkelijk stekken door een blad af te knippen en op stekgrond te leggen. Houd de grond vochtig en na een tijdje zal er een nieuwe vetplant uit het blad groeien.

5. Geraniums (Pelargonium)

Geraniums kan je stekken door een stengel af te knippen en in potgrond te plaatsen. Houd de grond goed vochtig en wacht op de nieuwe wortels.

Stekken is een heerlijke hobby en een geweldige manier om meer groen in je leven te brengen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.