De invloed van maanfasen op het tuinieren

FFolkert 21 augustus 2023 07:02

Heb je ooit gehoord van tuinieren met de maan? Het idee achter deze eeuwenoude praktijk is dat de maanfasen invloed hebben op de groei en ontwikkeling van planten. Net zoals de maan de getijden van de oceaan beïnvloedt, wordt aangenomen dat de kracht van de maan ook effect heeft op de vochtigheid in de bodem. Dit kan de optimale tijden voor het zaaien, planten, snoeien en oogsten van planten bepalen. Laten we een diepere duik nemen in dit fascinerende onderwerp.

Maanfasen en hun effect op planten

Er zijn vier primaire maanfasen: nieuwe maan, eerste kwartier, volle maan en laatste kwartier. Elke fase heeft een unieke invloed op de tuinactiviteiten. Om je te helpen bij jouw maan-gebaseerde tuinplanning, vind je hieronder een handige gids.

Maanfase Tuinactiviteiten
Nieuwe maan Zaaien en planten van bovengrondse gewassen
Eerste kwartier Verzorgen en voeden van gewassen
Volle maan Planten van ondergrondse gewassen en oogsten
Laatste kwartier Snoeien, wieden en bodemverzorging

Hoe tuinier je volgens de maanfasen?

Het tuinieren volgens de maanfasen vraagt een beetje planning. Het idee is om je tuinwerkzaamheden te plannen volgens de energie van de maan. De nieuwe maan en het eerste kwartier, wanneer de maan aan kracht toeneemt, zijn de beste tijden om nieuwe dingen te starten, zoals zaaien of planten. Tijdens de volle maan en het laatste kwartier, wanneer de maanenergie afneemt, is het tijd om te oogsten, te snoeien of onkruid te wieden.

Tuinieren met de maanfasen kan een interessante toevoeging zijn aan je tuinroutine. Hoewel de wetenschap nog steeds verdeeld is over de effectiviteit ervan, zweren veel tuiniers bij deze methode voor gezondere en productievere planten. Waarom probeer je het niet eens en zie je wat de maan voor jouw tuin kan doen?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.