De geuren van de tuin: 10 meest geurende planten

HHerman 13 september 2023 21:37

Bij het ontwerpen van een tuin denken we vaak aan het visuele aspect: de kleuren, de vormen en de texturen. Maar er is een ander element dat kan bijdragen aan de magie van een tuin, en dat is geur. Met de juiste keuze van geurende planten kan je tuin een plek worden waar je niet alleen met je ogen, maar ook met je neus van kunt genieten. Hier zijn de 10 meest geurende planten die je tuin in een geurparadijs kunnen veranderen.

1. Lavendel (Lavandula)

Lavendel is een van de meest populaire geurende planten en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. De intense en ontspannende geur van de bloemen is simpelweg betoverend. Bovendien is lavendel een zeer veelzijdige plant die in vele tuinontwerpen past.

2. Jasmijn (Jasminum)

De zoete, bedwelmende geur van jasmijnbloemen kan een hele tuin doordringen. Deze klimplant is ideaal voor pergola's, bogen of muren.

3. Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)

Rozemarijn is niet alleen een nuttig kruid in de keuken, maar ook een plant die een sterke, aangename geur afgeeft, vooral als de bladeren worden aangeraakt.

4. Rozen (Rosa)

Er zijn veel verschillende soorten rozen en veel daarvan hebben een heerlijke geur. Kies voor oude rozensoorten of Engelse rozen als je een sterke, zoete rozengeur wilt.

5. Kamperfoelie (Lonicera)

Kamperfoelie is een andere klimplant die beroemd is om zijn zoete, bijna bedwelmende geur. Het is een geweldige keuze voor avondtuinen, omdat de geur 's avonds sterker is.

6. Tuinkruiden

Veel kruiden hebben geurende bladeren en kunnen een heerlijk aroma aan je tuin toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan munt, basilicum of tijm.

7. Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis)

Het lelietje-van-dalen is een kleine, onopvallende plant, maar de zoete, sterke geur van de bloemen is onvergetelijk.

8. Freesia

Freesia's zijn bolgewassen die beroemd zijn om hun zoete, citrusachtige geur. Ze zijn een goede keuze voor potten op een zonnig terras.

9. Gardenia (Gardenia jasminoides)

Gardenia's hebben prachtige, roosachtige bloemen die een zeer sterke, zoete geur afgeven. Ze hebben wel warme, beschutte omstandigheden nodig om goed te groeien.

10. Daphne (Daphne odora)

Daphne is een struik die in de late winter en het vroege voorjaar bloeit. De bloemen zijn niet erg opvallend, maar ze geven een zeer sterke en aangename geur af.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van geurende planten die je in je tuin kunt opnemen. Er zijn er nog veel meer om te ontdekken. Dus waarom zou je niet wat tijd nemen om je neus te volgen en te ontdekken welke geuren je het meest aanspreken?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.