De basis van het kweken van vetplanten

FFolkert 9 augustus 2023 17:07

Vetplanten zijn een populaire keuze voor zowel binnen- als buitenbeplanting vanwege hun eenvoudige zorg en verschillende vormen en maten. Als je van plan bent om je eigen vetplanten te kweken, ben je hier aan het juiste adres. We zullen enkele basisprincipes en handige tips delen om je op weg te helpen.

Verzorging van vetplanten

Vetplanten zijn over het algemeen gemakkelijk te verzorgen. Ze hebben niet veel water nodig en kunnen goed gedijen in zowel de volle zon als halfschaduw. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van vetplanten:

 • Water geven: Vetplanten hebben over het algemeen minder water nodig dan andere planten. Het is belangrijk om overwatering te voorkomen, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Geef ze water als de grond volledig droog is.
 • Zonlicht: Vetplanten houden van zonlicht. Ze hebben minstens zes uur direct zonlicht per dag nodig. Als je vetplanten binnen kweekt, plaats ze dan bij een raam op het zuiden of het westen.
 • Temperatuur: Vetplanten houden van warmte en droge omstandigheden. Ze kunnen niet goed tegen vorst. Als je in een koud klimaat woont, is het een goed idee om je vetplanten binnen te houden tijdens de wintermaanden.
 • Bodem: Vetplanten verkiezen goed drainerende grond. Je kunt speciale cactus- en vetplantenmix kopen of je eigen mix maken met gewone potgrond en perliet of zand.

Soorten vetplanten

Er zijn honderden soorten vetplanten om uit te kiezen. Hier zijn enkele populaire keuzes:

 • Aloe Vera
 • Jade Plant
 • Zebra Cactus
 • Panda Plant
 • String of Pearls

Het verpotten van vetplanten

Vetplanten moeten om de paar jaar verpot worden om verse voedingsstoffen te bieden en hun groei te bevorderen. Hier zijn de stappen om vetplanten te verpotten:

 1. Verwijder de vetplant uit de oude pot.
 2. Maak de wortels voorzichtig los en verwijder de oude grond.
 3. Plaats de vetplant in de nieuwe pot en voeg verse grond toe.
 4. Geef de vetplant water en plaats deze op een zonnige plaats.

Het kweken van vetplanten kan een leuke en lonende hobby zijn. Met de juiste zorg en aandacht kunnen je vetplanten jarenlang gedijen en groeien.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.