De 7 meest interessante bloemenmythes en -legendes

HHerman 26 september 2023 17:43

Bloemen spreken al sinds mensenheugenis tot de verbeelding. Niet alleen door hun schoonheid, maar ook door de vele mythes en legendes die eromheen geweven zijn. In dit artikel duiken we in de wereld van bloemenfolklore en ontdekken we de 7 meest interessante bloemenmythes en -legendes.

De Roos: symbool van liefde en geheimhouding

De roos, misschien wel de meest beroemde bloem ter wereld, heeft tal van mythes en legendes. In de Griekse mythologie is de roos het symbool van liefde, schoonheid en passie. Het verhaal gaat dat rozen zijn ontstaan uit de tranen van Afrodite, de godin van de liefde, toen haar geliefde, Adonis, stierf. Een andere mythe vertelt dat rozen oorspronkelijk wit waren, maar rood werden door het bloed van Adonis.

De Zonnebloem: volgen van het licht

De zonnebloem, bekend om haar vermogen om de zon te volgen, heeft ook een interessante legende. In de Griekse mythologie was er een nimf genaamd Clytie die verliefd was op de zonnegod Helios. Toen Helios haar afwees, zat Clytie in de zon te staren zonder te eten of te drinken. Ze veranderde in een zonnebloem, altijd volgend op de zon.

De Lelie: zuiverheid en goddelijke geboorte

Lelies, met hun pure witte bloemblaadjes, worden vaak geassocieerd met zuiverheid en onschuld. In de christelijke symboliek vertegenwoordigen lelies de Maagd Maria en haar goddelijke geboorte van Jezus. Er wordt gezegd dat witte lelies uit de melk van Hera, de koningin van de goden, zijn gegroeid.

De Madeliefje: onschuld en trouw

Madeliefjes worden vaak gezien als symbolen van onschuld, zuiverheid en trouwe liefde. Er is een oude Keltische legende die zegt dat madeliefjes de geesten zijn van kinderen die stierven bij de geboorte. Ze werden geplant door de engelen om ouders te troosten.

De Orchidee: verleiding en vruchtbaarheid

Orchideeën, met hun exotische en verleidelijke bloemen, zijn het symbool van verleiding, luxe en schoonheid. In de Chinese cultuur worden orchideeën ook geassocieerd met vruchtbaarheid en overvloed.

De Tulp: eeuwige liefde en waanzin

Tulpen, vooral bekend in Nederland, symboliseren liefde en waanzin. Er is zelfs een periode in de Nederlandse geschiedenis, bekend als 'Tulpenmanie', waarin de prijzen van tulpenbollen absurd hoog waren.

De Lotusbloem: wedergeboorte en verlichting

In verschillende Aziatische culturen symboliseert de lotusbloem wedergeboorte, zuiverheid en verlichting, voornamelijk vanwege de manier waarop de bloem zich elke ochtend opent en zich 's avonds sluit.

Hier zijn de bloemen en hun mythes samengevat in een tabel:

Bloem Mythe/Legende
De Roos Symbool van liefde en geheimhouding
De Zonnebloem Volgen van het licht
De Lelie Zuiverheid en goddelijke geboorte
De Madeliefje Onschuld en trouw
De Orchidee Verleiding en vruchtbaarheid
De Tulp Eeuwige liefde en waanzin
De Lotusbloem Wedergeboorte en verlichting

Bloemen spelen dus niet alleen een belangrijke rol in onze tuinen, maar ook in onze verhalen, mythes en legendes. Ze symboliseren onze diepste gevoelens en verlangens, en helpen ons de wereld om ons heen te begrijpen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.