De 7 beste bloemen voor bijen en vlinders

HHerman 9 augustus 2023 07:02

Het aantrekken van bijen en vlinders naar je tuin is niet alleen een prachtig gezicht, het is ook belangrijk voor de natuur. Bijen en vlinders spelen een cruciale rol in de bestuiving van planten. Door bloemen te planten die deze nuttige insecten aantrekken, kunt u bijdragen aan het milieu terwijl u geniet van een levendige, kleurrijke tuin. Hier zijn de 7 beste bloemen voor bijen en vlinders.

1. Zonnebloem (Helianthus annuus)

Zonnebloemen zijn een favoriet van bijen en vlinders. Ze hebben grote, heldere bloesems die rijk zijn aan nectar. Bovendien zijn ze gemakkelijk te kweken en een prachtige toevoeging aan elke tuin.

2. Lavendel (Lavandula)

Lavendel is niet alleen geliefd bij mensen voor zijn geur en schoonheid, maar ook bij bijen en vlinders. De paarse bloemen zijn een rijke bron van nectar.

3. Knoopkruid (Centaurea)

Knoopkruid, ook wel bekend als 'wild korenbloem', trekt bijen en vlinders aan met zijn felle kleuren en overvloedige nectar.

4. Vlinderstruik (Buddleja)

De vlinderstruik, zoals de naam al doet vermoeden, is zeer aantrekkelijk voor vlinders. De bloemen zijn lang en smal, perfect voor vlinders om nectar uit te zuigen.

5. Korenbloem (Centaurea cyanus)

Korenbloemen zijn niet alleen mooi, maar ook zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Ze zijn gemakkelijk te kweken en bieden veel nectar.

6. Marjolein (Origanum vulgare)

Marjolein, ook bekend als oregano, trekt zowel bijen als vlinders aan. Het is een kruid dat ook in de keuken kan worden gebruikt.

7. Echinacea (Echinacea purpurea)

Echinacea, ook bekend als rode zonnehoed, is een prachtige vaste plant die veel bijen en vlinders aantrekt. Ze hebben grote, kleurrijke bloemen die rijk zijn aan nectar.

Hier is een handige tabel met een overzicht:

Bloem Latijnse naam Bijen Vlinders
Zonnebloem Helianthus annuus Ja Ja
Lavendel Lavandula Ja Ja
Knoopkruid Centaurea Ja Ja
Vlinderstruik Buddleja Nee Ja
Korenbloem Centaurea cyanus Ja Ja
Marjolein Origanum vulgare Ja Ja
Echinacea Echinacea purpurea Ja Ja

Met deze bloemen in je tuin zul je zeker genieten van de aanwezigheid van bijen en vlinders. Bovendien draag je bij aan het behoud van deze belangrijke bestuivers.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.