De 5 mooiste vaste planten voor je border

HHerman 5 september 2023 07:02

Voor velen van ons is de tuin een plek om te ontspannen, te genieten van de natuur en te ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Een belangrijk onderdeel van een mooie tuin is de border, het deel waar vaste planten, struiken, en wellicht zelfs een paar eenjarige, de schoonheid van de natuur tot leven brengen.

Vaste planten zorgen voor continuïteit, structuur en kleur in de border, zowel in de zomer als in de winter. Maar met zoveel soorten om uit te kiezen, kan het moeilijk zijn om de juiste vaste planten voor je border te vinden. Daarom hebben we hier een lijst samengesteld van de 5 mooiste vaste planten die je border kunnen verfraaien.

1. Salvia

Een van de mooiste vaste planten voor de border is zonder twijfel de salvia. Deze vaste plant heeft prachtige paarse bloemen die een geweldige aanvulling zijn op elke tuin. Bovendien trekt de plant bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin.

2. Hosta

Hosta's zijn ideale vaste planten voor schaduwrijke borders. Ze hebben prachtige hartvormige bladeren en produceren in de zomer prachtige bloemen. Hosta's zijn ook gemakkelijk te verzorgen en zijn verkrijgbaar in vele verschillende groottes en kleuren.

3. Echinacea

Echinacea, ook bekend als de zonnehoed, is een vaste plant die bekend staat om zijn opvallende roze bloemen. Deze plant is perfect voor een border in volle zon en is ook een favoriet onder bijen en vlinders.

4. Sedum

Sedum, ook wel vetkruid genoemd, is een goede keuze voor droge, zonnige plekken. Deze planten zijn zeer droogtetolerant en bieden in de late zomer en herfst prachtige bloemen.

5. Geranium

Niet te verwarren met de eenjarige geraniums (pelargoniums), zijn vaste geraniums ideale bodembedekkers. Ze zijn verkrijgbaar in vele kleuren, waaronder blauw, roze, paars en wit, en sommige soorten bloeien gedurende de hele zomer.

Hieronder een overzicht van deze prachtige vaste planten.

Plant Bloeitijd Bloeikleur Standplaats
Salvia zomer paars volle zon/halfschaduw
Hosta zomer paars/wit schaduw/halfschaduw
Echinacea zomer/herfst roze volle zon
Sedum zomer/herfst roze/rood volle zon
Geranium zomer blauw/roze/paars/wit volle zon/halfschaduw

Bij het kiezen van vaste planten voor je border is het belangrijk om te kijken naar de omstandigheden in je tuin. Sommige planten doen het beter in de volle zon, terwijl andere beter gedijen in de schaduw. Ook de bodemsoort kan een rol spelen in de gezondheid en groei van je planten. Door de juiste planten te kiezen, kun je een border creëren die er het hele jaar door prachtig uitziet.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.