De 5 mooiste boomsoorten voor kleine tuinen

FFolkert 14 september 2023 15:12

Heb je een kleine tuin, maar wil je toch graag een boom planten? Goed nieuws! Er zijn genoeg kleine bomen die prachtig zouden staan in jouw tuin. In dit artikel ontdek je de 5 mooiste boomsoorten voor kleine tuinen, inclusief tips voor het planten en onderhouden.

De juiste boom kiezen

Voordat we naar de specifieke boomsoorten gaan kijken, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van een boom voor je kleine tuin.

 1. Grootte: De boom mag niet te groot worden voor je tuin. Daarom kies je best voor een boom die niet hoger groeit dan 6 meter.
 2. Bladvorm: Kies voor een boom met interessante bladeren. Dit kan de uitstraling van je tuin sterk verbeteren.
 3. Bloemen: Bomen met bloemen kunnen je tuin echt tot leven brengen. Ze trekken ook nuttige insecten aan zoals bijen en vlinders.

Top 5 boomsoorten voor kleine tuinen

Laten we nu een kijkje nemen naar de top 5 boomsoorten voor kleine tuinen.

 1. Japanse kers (Prunus serrulata): Deze boom heeft prachtige roze bloesems in het voorjaar. Hij groeit niet te groot en is dus perfect voor kleine tuinen.
 2. Sierappel (Malus): De sierappel is een kleine boom die in de herfst prachtige appeltjes produceert. Deze kunnen gebruikt worden om vogels aan te trekken.
 3. Witte berk (Betula pendula): Deze boom heeft een interessante witte schors en mooie bladkleuren in de herfst.
 4. Bolacacia (Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'): De bolacacia is een compacte boom met een mooie bolvormige kroon. Deze boom is zeer onderhoudsarm.
 5. Krenteboom (Amelanchier): De krenteboom heeft mooie witte bloesems in het voorjaar en produceert eetbare vruchten in de zomer.

Bomen planten en onderhouden

Als je eenmaal je boom hebt gekozen, is het belangrijk om deze op de juiste manier te planten en te onderhouden. Hier zijn enkele tips:

 • Planten: Het beste moment om je boom te planten is in het najaar. Zo heeft de boom de hele winter om te wortelen.
 • Water geven: Vooral in het eerste jaar na het planten heeft je boom veel water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt.
 • Snoeien: Het is belangrijk om je boom regelmatig te snoeien. Dit houdt de boom gezond en zorgt ervoor dat hij niet te groot wordt voor je tuin.

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om de perfecte boom voor je kleine tuin te vinden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.