De 5 mooiste bladverliezende heesters voor je tuin

FFolkert 15 september 2023 07:02

Het kiezen van de juiste heesters voor je tuin kan een uitdaging zijn, maar als je op zoek bent naar variatie en seizoensverandering, zijn bladverliezende heesters een uitstekende keuze. Deze planten verliezen hun bladeren in de herfst en winter, waardoor ze elk seizoen een ander uiterlijk hebben. Hier zijn vijf van de mooiste bladverliezende heesters die je kunt overwegen voor je tuin.

1. Viburnum opulus

Ook bekend als Gelderse roos, is deze inheemse heester populair vanwege zijn prachtige witte bloemen in het voorjaar en felrode bessen in de herfst. Het is ook een geweldige keuze voor tuinen die een beetje privacy nodig hebben, omdat het een dichte groeiwijze heeft.

2. Hydrangea paniculata

De pluimhortensia is een favoriet onder veel tuiniers vanwege zijn grote, pluimachtige bloemen die variëren van wit tot roze. Het is een veelzijdige plant die zowel in de zon als in de schaduw kan groeien.

3. Cornus alba

De witte kornoelje is vooral geliefd om zijn felrode stelen die in de winter opvallen. Het heeft ook prachtige witte bloemen in het voorjaar en bessen in de zomer.

4. Fothergilla major

Deze heester is bekend om zijn prachtige witte bloemen in het voorjaar en zijn spectaculaire rode, oranje en gele bladeren in de herfst.

5. Cotinus coggygria

Beter bekend als de pruikenboom, deze heester heeft opvallende, rookachtige bloemaren in de zomer en prachtige paarse bladeren in de herfst.

Hier is een handige tabel om de eigenschappen van deze heesters te vergelijken:

Heester Standplaats Bloemkleur Seizoen van bloei Bijzonderheden
Viburnum opulus Zon/halfschaduw Wit Lente Felrode bessen in de herfst
Hydrangea paniculata Zon/halfschaduw Wit of roze Zomer Grote, pluimachtige bloemen
Cornus alba Zon/halfschaduw Wit Lente/Zomer Rode stelen in de winter
Fothergilla major Zon Wit Lente Herfstkleuren
Cotinus coggygria Zon Paars Rookachtige bloemaren in de zomer Paarse bladeren in de herfst

Het planten en verzorgen van deze heesters vergt wat werk, maar de beloningen zijn de moeite waard. Zorg ervoor dat je ze op de juiste plek in je tuin plant, geef ze voldoende water en snoei ze regelmatig om ze gezond en mooi te houden. Als je deze stappen volgt, kun je genieten van een prachtige tuin met kleur en variatie het hele jaar door.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.