De 5 beste grassoorten voor je gazon

HHerman 26 januari 2024 07:06

Het kiezen van de juiste grassoort voor je gazon kan een verschil maken in hoe je tuin eruit ziet en hoeveel onderhoud het nodig heeft. In dit artikel behandelen we de 5 beste grassoorten voor je gazon, of je nu een zonnige of schaduwrijke tuin hebt, een droge of natte bodem, of je nu een gazon wilt dat bestand is tegen intensief gebruik of dat weinig onderhoud vereist.

1. Engels Raaigras

Engels Raaigras (Lolium perenne) is een van de meest populaire grassoorten voor gazons. Het is zeer bestand tegen betreding, waardoor het een uitstekende keuze is voor sportvelden of tuinen met veel voetverkeer. Bovendien heeft het een snelle groeisnelheid, waardoor kale plekken snel opgevuld worden.

2. Roodzwenkgras

Roodzwenkgras (Festuca rubra) is een uitstekende keuze voor droge bodems en schaduwrijke locaties. Het is bestand tegen droogte, kan goed tegen schaduw en vereist minder maaien dan veel andere grassoorten.

3. Struisgras

Struisgras (Agrostis stolonifera) is een goede keuze voor natte locaties. Het kan goed tegen continue vochtigheid en kan goed overleven in gebieden waar andere grassoorten moeite hebben.

4. Veldbeemdgras

Veldbeemdgras (Poa pratensis) is een veelzijdige grassoort die het goed doet in zowel zonnige als schaduwrijke gebieden. Het is zeer winterhard en kan goed tegen intensief gebruik, waardoor het een populaire keuze is voor sportvelden en speeltuinen.

5. Kentucky Bluegrass

Kentucky Bluegrass (Poa pratensis), ook wel bekend als Kentucky Bluegrass, is een populaire keuze voor gazons vanwege zijn diep blauwgroene kleur en zijn vermogen om dichte grasvelden te vormen. Het is bestand tegen betreding en doet het goed in zowel droge als vochtige bodems.

Grassoort Bestand tegen betreding Geschikt voor droge bodem Geschikt voor natte bodem Geschikt voor schaduw Geschikt voor zon
Engels Raaigras Ja Ja Nee Nee Ja
Roodzwenkgras Nee Ja Nee Ja Nee
Struisgras Nee Nee Ja Ja Nee
Veldbeemdgras Ja Ja Ja Ja Ja
Kentucky Bluegrass Ja Ja Ja Nee Ja

Of je nu een gazon wilt dat bestand is tegen intensief gebruik, dat weinig onderhoud vereist, of dat geschikt is voor zowel zon als schaduw, er is een grassoort die bij je past. Door de juiste grassoort te kiezen, kun je het meeste halen uit je gazon en genieten van een groene oase in je eigen tuin.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.