De 5 beste boomsoorten voor privacy in je tuin

HHerman 11 september 2023 07:02

Als je je tuin ziet als een oase van rust en privacy, dan zijn bomen je beste vrienden. Ze zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar dienen ook als natuurlijke privacy schermen. In dit artikel bespreken we de vijf beste boomsoorten die je kunnen helpen om een comfortabele en afgezonderde buitenruimte te creëren.

1. Leyland Cypress (Leylandii)

De Leyland Cypress, beter bekend als de Leylandii, is een populaire keuze voor privacy in de tuin. Deze snelgroeiende conifeer kan tot wel 1 meter per jaar groeien en bereikt gemakkelijk een hoogte van 12-15 meter. Bovendien blijft de Leylandii het hele jaar door groen, wat zorgt voor doorlopende privacy. Wel vereist deze boom regelmatig snoeien om de groei beheersbaar te houden.

2. Laurierkers (Prunus laurocerasus)

De Laurierkers is een andere uitstekende keuze voor natuurlijke privacy. Met zijn glanzende, groene bladeren en snelle groei, biedt deze boom niet alleen schaduw, maar ook een aantrekkelijk decor. De Laurierkers kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien, wat hem tot een veelzijdige optie maakt voor elke tuin.

3. Thuja occidentalis 'Smaragd'

De Thuja occidentalis 'Smaragd', ook wel de Levensboom genoemd, is een wintergroene conifeer die bekend staat om zijn dichte, groene bladeren en piramidevorm. Deze eigenschappen maken hem ideaal als privacy scherm. De 'Smaragd' groeit langzaam, maar kan uiteindelijk een hoogte bereiken van 4-5 meter.

4. Portugese laurierkers (Prunus lusitanica)

De Portugese laurierkers is een elegante en robuuste boom die ideaal is voor privacy. Het heeft donkergroene, glanzende bladeren die gedurende het hele jaar groen blijven. Deze boom groeit langzaam tot een middelhoge hoogte, waardoor hij perfect is voor kleinere tuinen.

5. Taxus (Taxus baccata)

De Taxus is een van de oudste bekende boomsoorten en is een uitstekende keuze voor een natuurlijke haag. Deze boom staat bekend om zijn donkergroene naalden en rode bessen, en kan worden gesnoeid in verschillende vormen en maten. Het is belangrijk om op te merken dat alle delen van de Taxus, met uitzondering van de vlezige bes, giftig zijn.

Hieronder vind je een overzichtstabel met deze vijf boomsoorten en hun belangrijkste kenmerken:

Boomsoort Hoogte Groeisnelheid Notities
Leyland Cypress (Leylandii) 12-15m Snel Blijft het hele jaar groen
Laurierkers (Prunus laurocerasus) 5-7m Snel Kan in zon en schaduw groeien
Thuja occidentalis 'Smaragd' 4-5m Langzaam Wintergroen met dichte bladeren
Portugese laurierkers (Prunus lusitanica) 4-5m Langzaam Ideaal voor kleinere tuinen
Taxus (Taxus baccata) 3-4m Langzaam Kan in verschillende vormen worden gesnoeid

Het kiezen van de juiste bomen voor je tuin hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van je tuin, de hoeveelheid zonlicht die het ontvangt, en natuurlijk je persoonlijke voorkeur. We hopen dat dit artikel je helpt bij het maken van de beste keuze voor jouw tuin.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.