De 10 mooiste kuipplanten voor je terras

HHerman 10 september 2023 20:47

Als je een terras of balkon hebt, kun je nog steeds genieten van het groen en de bloemen, dankzij kuipplanten. Deze planten, vooral gekweekt in potten of bakken, kunnen je buitenspaats transformeren in een levende tuin. We hebben een lijst samengesteld met de 10 mooiste kuipplanten voor je terras.

1. Olijfboom (Olea europaea)

De olijfboom is een prachtige kuipplant die warmte en mediterrane sfeer aan je terras geeft. Hij houdt van zon en heeft veel licht nodig. In de winter moet hij naar binnen worden gebracht of op een beschutte plek worden gezet.

2. Laurier (Laurus nobilis)

Lauriers zijn winterharde kuipplanten. Ze kunnen het hele jaar door buiten blijven, maar ze moeten wel beschermd worden tegen strenge vorst. Ze hebben glanzende groene bladeren en bloeien in het vroege voorjaar.

3. Citrusboom

Citrusbomen, zoals citroen, limoen en sinaasappel, zijn populaire kuipplanten. Ze hebben prachtige bloemen en geven fruit, wat een extra bonus is.

4. Agapanthus

De agapanthus, ook bekend als de Afrikaanse lelie, heeft prachtige bolvormige bloemhoofdjes in blauw of wit. Het is een zomerbloeiende plant die van zon houdt.

5. Bamboe

Bamboe in potten kan een mooi groen scherm vormen op je terras. Er zijn vele soorten die geschikt zijn, inclusief dwergvariëteiten.

6. Vlinderstruik (Buddleja davidii)

De vlinderstruik is een prachtige plant die, zoals de naam al suggereert, vlinders aantrekt. Het bloeit in de zomer met grote trossen bloemen.

7. Camelia

Camelia's zijn prachtige kuipplanten die in het voorjaar bloeien. Ze hebben glanzende groene bladeren en grote, opvallende bloemen.

8. Japanse esdoorn (Acer palmatum)

De Japanse esdoorn is een prachtige kuipplant met delicate bladeren die in de herfst prachtig verkleuren. Het heeft een beschutte plek nodig.

9. Palmen

Er zijn veel palmen die het goed doen in potten. Ze geven een exotisch tintje aan je terras en zijn over het algemeen gemakkelijk te verzorgen.

10. Rododendron

Rododendrons zijn winterharde kuipplanten die in het late voorjaar prachtig bloeien. Ze hebben grote, glanzende bladeren en grote bloemtrossen.

Plant Zon/Schaduw Bloei Seizoen Winterhard
Olijfboom Zon Zomer Nee
Laurier Zon/Halfschaduw Voorjaar Ja
Citrusboom Zon Zomer Nee
Agapanthus Zon Zomer Nee
Bamboe Zon/Halfschaduw Geen Ja
Vlinderstruik Zon Zomer Nee
Camelia Halfschaduw Voorjaar Ja
Japanse esdoorn Halfschaduw Herfst Nee
Palmen Zon/Halfschaduw Zomer Nee
Rododendron Halfschaduw Voorjaar Ja

Het kiezen van de juiste kuipplanten kan een groot verschil maken in de uitstraling van je terras. Het belangrijkste is om planten te kiezen die passen bij de omstandigheden van je terras - of het nu zonnig, schaduwrijk, winderig of beschut is. En vergeet niet om ze goed te verzorgen, zodat ze het hele jaar door mooi blijven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.