De 10 meest ongebruikelijke bloemen ter wereld

HHerman 26 september 2023 07:02

Stel je een wereld voor zonder bloemen. Het zou een stuk minder kleurrijk zijn, niet waar? Bloemen zijn niet alleen mooi, ze spelen ook een cruciale rol in ecosystemen en zijn van grote culturele betekenis in verschillende samenlevingen. Maar wist je dat er bloemen zijn die zo zeldzaam en uniek zijn dat ze bijna buitenaards lijken? Hier zijn de tien meest ongebruikelijke bloemen ter wereld.

1. Kadupulbloem

De Kadupulbloem, of Epiphyllum oxypetalum, is een zeldzame bloem die je waarschijnlijk nog nooit hebt gezien. Deze bloem, afkomstig uit Sri Lanka, bloeit slechts een paar uur in het midden van de nacht en verwelkt voor zonsopgang. Het is onmogelijk om haar te kopen omdat ze sterft voordat ze de markt bereikt.

2. Titan Arum

De Titan Arum, ook wel bekend als de 'lijkblom', is een van de grootste en meest ongebruikelijke bloemen ter wereld. Deze exotische bloem uit de regenwouden van West-Sumatra in Indonesië heeft de grootste onvertakte bloeiwijze ter wereld en produceert een sterke geur die doet denken aan rottend vlees om vliegen aan te trekken voor de bestuiving.

3. Rafflesia Arnoldii

De Rafflesia Arnoldii is een andere bloem die bekend staat om haar ongebruikelijke uiterlijk en geur. Deze bloem, die endemisch is in de regenwouden van Borneo en Sumatra, heeft de grootste individuele bloem ter wereld en produceert een geur van rottend vlees.

4. Ghost Orchid

De Ghost Orchid, of Dendrophylax lindenii, is een zeer zeldzame en mysterieuze bloem die alleen te vinden is in bepaalde delen van Florida, Cuba en de Bahama's. Deze bloem heeft geen bladeren en de wortels zijn haast onzichtbaar, waardoor het lijkt alsof de bloem in de lucht zweeft.

5. Duck Orchid

De Duck Orchid, of Caleana major, is een kleine en bijzondere bloem die voornamelijk te vinden is in Australië. Deze bloem heeft de vorm van een eend in vlucht, vandaar de naam.

6. Bee Orchid

De Bee Orchid, of Ophrys apifera, is een prachtige bloem die voornamelijk voorkomt in Europa en Noord-Afrika. Deze bloem lijkt op een bij, wat niet alleen de naam verklaart, maar ook helpt om bijen aan te trekken voor de bestuiving.

7. Parrot’s Beak

De Parrot’s Beak, of Lotus berthelotii, is een zeldzame bloem die endemisch is op de Canarische Eilanden. Deze bloem is bijna uitgestorven in het wild, maar wordt nog steeds gekweekt in tuinen voor haar prachtige, papegaaiensnavel-achtige bloemen.

8. Bat Flower

De Bat Flower, of Tacca chantrieri, is een zeer unieke en ongebruikelijke bloem die voornamelijk te vinden is in Zuidoost-Azië. Deze bloem heeft grote, zwarte bloemen die lijken op de vleugels van een vleermuis, vandaar de naam.

9. Corpse Flower

De Corpse Flower, of Amorphophallus titanum, is een andere zeer grote en ongebruikelijke bloem. Deze bloem, die voornamelijk te vinden is in Sumatra, kan wel tot 3 meter hoog worden en produceert een sterke geur van rottend vlees om aasvliegen en kevers aan te trekken voor de bestuiving.

10. Monkey Face Orchid

De Monkey Face Orchid, of Dracula simia, is een zeer ongebruikelijke bloem die voornamelijk te vinden is in de hoge, natte bossen van Ecuador en Peru. Deze bloem heeft bloemen die opvallend veel lijken op het gezicht van een aap, vandaar de naam.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de ongebruikelijke bloemen die onze wereld rijk is. Elk van hen vertelt een uniek verhaal over aanpassingsvermogen, overleving en de wonderen van de natuur. Dus de volgende keer dat je een bloem ziet, neem dan even de tijd om haar echt te bekijken. Misschien zul je iets zien dat je nog nooit eerder hebt opgemerkt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.