Composteren in de stad: Hoe doe je dat?

HHerman 9 september 2023 15:16

Composteren is niet alleen voor mensen met grote tuinen in het platteland. Ook als stadsbewoner kun je compost maken en zo bijdragen aan een duurzame levensstijl. Maar hoe begin je daar nu aan in een stedelijke omgeving? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over compost maken in de stad.

Composteren: wat is dat en waarom zou je het doen?

Composteren is het proces waarbij organisch materiaal, zoals groenteafval, koffiedik en bladeren, wordt omgezet in een rijke, voedzame bodemverbeteraar. Composteren is een geweldige manier om je afval te verminderen en je planten te voorzien van alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. Bovendien is het een gratis manier om je tuin, balkon of zelfs kamerplanten te voorzien van hoogwaardige voeding.

Composteren in een stedelijke omgeving

Het composteren in een stedelijke omgeving, zoals in een flatgebouw of appartement, kan wat uitdagender zijn dan in een groot huis met tuin. Toch zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen, zelfs in een klein appartement.

Composteren op het balkon

Een van de makkelijkste manieren om te beginnen met composteren in de stad is door gebruik te maken van je balkon. Hier zijn een paar tips:

  1. Zorg voor een composteerbak: Er zijn speciale composteerbakken voor balkons op de markt. Ze zijn compact, geurvrij en ontworpen om snel compost te maken.
  2. Gebruik alleen groente- en fruitafval: Vermijd het composteren van dierlijke producten, omdat deze ongewenste geuren en ongedierte kunnen aantrekken.
  3. Draai je compost: Draai je compost regelmatig om om te zorgen voor een goede luchttoevoer en om het composteringsproces te versnellen.

Binnen composteren

Misschien heb je geen balkon of wil je het liefst binnen composteren. Dat kan ook! Een bokashi emmer of een wormenbak zijn goede opties voor binnen composteren.

  • Bokashi emmer: Met een Bokashi emmer kun je keukenafval fermenteren. Het proces is geurvrij en na ongeveer twee weken kun je de gefermenteerde resten in je tuin of plantenbakken gebruiken.
  • Wormenbak: Een wormenbak is een compostsysteem waarin speciale compostwormen keukenafval omzetten in compost en wormensap, een vloeibare plantenvoeding.

Ruimtebesparende composteer methoden

Als ruimte echt een probleem is, zijn er nog steeds manieren om te composteren. Hier zijn enkele ruimtebesparende composteer methoden:

  • Bokashi emmer: Zoals eerder genoemd, is een Bokashi emmer compact en perfect voor het composteren in kleine ruimtes.
  • Compostzakken: Er zijn compostzakken verkrijgbaar die je kunt vullen met je compostmaterialen en die weinig ruimte innemen.
  • Vermicompostering: Dit is een vorm van compostering waarbij je speciale compostwormen gebruikt om je keukenafval om te zetten in compost. Dit proces kan ook in een kleine doos of bak gebeuren, waardoor het geschikt is voor kleine ruimtes.

Composteren in de stad kan in het begin misschien een beetje intimiderend lijken, maar met de juiste kennis en hulpmiddelen kan iedereen het.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.